V SND otvorili výstavu fotografií s názvom Nezabudneme

Cieľom iniciátorov inštalácie je pripomenúť si najstaršiu generáciu slovenských hercov, ktorí sú nositeľmi slovenského kultúrneho dedičstva.

16.02.2018 07:00
debata

V novej budove Slovenského národného divadla (SND) sa v stredu večer uskutočnila vernisáž výstavy fotografií s názvom Nezabudneme. Cieľom inštalácie je pripomenúť si najstaršiu generáciu slovenských hercov.

Iniciátorom výstavy, v rámci ktorej je prezentovaných zhruba päťdesiat jedinečných snímok fotografa Antona Šmotláka, je OZ Poďme sa zachrániť. „Chceli sme si takto spomenúť na umelcov, ktorých sme v tejto krajine mali a stále máme. My na týchto ľudí nezabúdame a mnohí mladí, ale aj ľudia, ktorí sa zaoberajú kultúrou, dnes, žiaľ, nepoznajú tých, ktorí sú nositeľmi nášho kultúrneho dedičstva. To ma celkom bolí. A preto tá výstava vznikla – aby ľudia zistili, kto je kto a kto to ten a ten vôbec je…,“ povedal počas slávnostného otvorenia výstavy predseda združenia Erik Kollárik. „Som rád, že nám SND dalo takúto možnosť a môžeme túto inštaláciu realizovať. Ďakujem, som naozaj šťastný,“ dodal.

Na fotografiách sú zvečnení herci a herečky ako Marína Kráľovičová, Hana Meličková, Božidara Turzonovová, Jozef Kroner, Ivan Mistrík, Štefan Kvietik, Michal Dočolomanský, Soňa Valentová, Viliam Záborský, Oldo Hlaváček a mnohí ďalší. Návštevníci a návštevníčky výstavy však na snímkach nenájdu Zdenu Studenková, Kamilu Magálovú či Zuzanu Kronerovú. „To je tá mladšia generácia herečiek, ktorú už otec nestihol odfotografovať. Ak sa však bude dať, rád by som v tejto tradícii pokračoval,“ uviedol počas večera Šmotlákov syn Anton, ktorý na účely výstavy poskytol vyše 1500 otcových snímok. „Dlho sme rozmýšľali, že oslovíme nejakého kurátora, no napokon sme sa rozhodli, že si to spravíme sami – kurátor by sa z toho triedenia asi zbláznil,“ podotkol Kollárik, ktorý vzápätí priblížil i začiatok spolupráce s Antonom Šmotlákom ml.

„Pán Šmotlák ma kontaktoval ešte keď som robil v jednom slovenskom týždenníku, povedal, že má takéto fotky, tak som prišiel k nemu domov a skoro som odpadol. Hovorím si ‚Kriste pane!‘ On pritom ani sám netušil, aké to je dedičstvo. Žil v tom, bola to preňho samozrejmosť. A tak sme začali niektoré fotky v spomínanom týždenníku zverejňovať a neskôr nám napadlo zorganizovať aj túto výstavu. Tú sme zostavili len z fotiek, ktoré zatiaľ neboli zverejnené nikde. Sú tam fotky z divadelných predstavení, ale aj zo súkromia, z bytov jednotlivých umelcov, portréty hercov aj civilné fotky. Mnohé sú dokonca veľmi vtipné, taký obraz doby,“ poznamenal iniciátor inštalácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Nezabudneme