Výstava: Snehová guľa do vrecka

V Galérii Čin Čin je výstava šperkov, ktorá je načasovaná na zimné mesiace: účinkuje aj sneh!

18.02.2018 12:00
Katarína D. F. Siposová Foto:
Katarína D. F. Siposová odlieva sneh do vosku, kovu a porcelánu.
debata

Pod názvom Biela vystavuje Katarína Defeo Fiúza Šipošová svoju prekvapujúcu kolekciu krásy, hravosti a vynaliezavosti. Z pozvánky sa dozvedáme, že autorka bola na výskumnom pobyte v USA (mala Fulbrightovo štipendium na University of New Paltz v New Yorku) a výstava je jeho výsledkom.

„Je to pokus o iný pohľad na šperk ako na umelecké médium, na jeho presahy a komunikačný potenciál,“ vysvetľuje kurátorka výstavy Beata Jablonská. Prísľub je opodstatnený – Šipošová si naozaj vymyslela novinku, ktorá zaujme aj tých, čo šperky nenosia. Divák je už zvyknutý, že v Galérii Čin Čin nie sú šperky prezentované ako tradičné zlatnícke ozdôbky. Súčasní autori šperkov majú vyššie ambície a tvoria malé originálne diela, či už sú to plastiky, alebo aj fotografie. Aj táto výtvarníčka prezentuje šperk v rôznych podobách – ako bežný šperk na telo (náhrdelník, brošňa, snehová guľa do vrecka), ako priestorovú inštaláciu, ako tvorivý proces (priblížený videoprojekciou) a skúma aj kontakt šperku s nositeľom či divákom.

Koncepcii výstavy sa prispôsobila aj výstavná sieň, ktorá pripomína niečo ako iglu. Kľúčovým materiálom je totiž sneh. Zo snehu sú jednotlivé šperky vytvorené a ich tvary sú potom prenesené do pevných materiálov. Všetci vieme, aký príjemný inšpiratívny a jemný materiál je sneh. Priam núti modelovať. Ale – ako rýchlo sa pominie! Všetky tieto emócie sú obsiahnuté v tvorbe Kataríny D. F. Šipošovej. Šperky vytvorila technicky náročným odlievaním snehu do vosku a potom do kovu či porcelánu. Každá odliata snehová je jedinečná, zvečňuje okamih premeny. Šperky sú neprehliadnuteľné veľkosťou, tvarom a emocionalitou. Takýto zimný zážitok sľubuje výstava, ktorá potrvá do 2. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Čin Čin #Katarína Defeo Fiúza Šipošová