Hravé ilustrácie, s ktorými je čakanie radosťou

Nemocničné čakárne nemusia byť len bielymi sterilnými priestormi, v ktorých vládne nervozita a neosobná atmosféra.

17.02.2018 16:00
Galéria ľudského tela Foto:
Pre čakáreň detskej rádiológie vytvorili ilustrátori unikátny projekt Galéria ľudského tela.
debata

Rovnaký názor zdieľajú aj výtvarníci z Asociácie ilustrátorov, ktorí kompletne zrekonštruovali čakáreň Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramároch. Výnimočný ilustrátorský počin s názvom Galéria ľudského tela môžu nielen pacienti, ale aj verejnosť obdivovať na oddelení detskej rádiológie od decembra minulého roka.

Projekt Galéria ľudského tela zrealizovali Asociácia ilustrátorov (ASIL) s podporou autorskej spoločnosti LITA a Nadácie Pontis. Za ASIL sa na ňom podieľali ilustrátori Daniela Olejníková, Lucia Žatkuliaková a Ďuro Balogh, architektonické riešenie navrhol predseda ASIL, dizajnér Peter Gála. Celkový koncept stojí okrem estetickej hodnoty na atraktívnej forme vzdelávania, ktorá má okrem spríjemnenia čakania na vyšetrenie zároveň pozvať detských pacientov na výlet do ľudského organizmu.

„Ľudia z LITA nás oslovili s návrhom, že by radi finančne podporili výzdobu nejakého priestoru pre deti ilustráciami od našich autorov. Aj keď sme na začiatku netušili, o aké priestory konkrétne pôjde, mali sme jasno v tom, že ilustrácie a celá realizácia by mali byť v niečom invenčné. Nechceli sme, aby išlo len o ‚vytapetovanie‘ stien obrázkami. Chceli sme vytvoriť komplexnú rekonštrukciu,“ tvrdí Peter Gála z ASIL.

Podľa jeho slov by podobných počinov mohlo byť na Slovensku oveľa viac: „ASIL v roku 2014 organizoval konferenciu, ktorá sa venovala práve ilustrácii vo verejnom priestore. Na Slovensku takéto realizácie chýbajú, či už sa to týka mestského priestoru, exteriérov a interiérov vo všeobecnosti. Bol by som veľmi rád, keby sa z tohto projektu stal precedens. Čakáreň dnes funguje asi dva mesiace a za ten čas sme už dostali aj ďalšie ponuky. Ak to vyjde, obnovy sa v najbližšom čase dočká ďalšia čakáreň.“

Práve projekty vo verejnom priestore by mohli výrazne prispieť k zlepšeniu situácie slovenských ilustrátorov, ktorí dlhodobo zápasia s nedostatkom zákaziek. Aj vďaka projektom ako Galéria ľudského tela by sa podľa Gálu mohlo zvýšiť povedomie o tom, že ilustrácia nepatrí len do knihy. „Obmedzovanie ilustrácií len na detské knihy nie je šťastné. Je to len zlomok toho, kde sa dá použiť. Uplatnenie nájde v obalovom dizajne, v reklamných kampaniach, komiksoch alebo už spomínaných verejných priestoroch,“ pripomína Gála s tým, že knižná ilustrácia, žiaľ, navyše patrí na Slovensku k najmenej zaplateným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Detská fakultná nemocnica Kramáre #ilustrácia #ASIL #Peter Gála