Výtvarníci spustili na Slovensku reťazovú reakciu

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a dianie, ktoré po nej nasledovalo, nenechalo chladnou ani slovenskú výtvarnú obec.

16.03.2018 12:00
debata
Do výstavy Reakcia prispel aj Vladimír Seman. Foto: Reakcia
Reakcia Do výstavy Reakcia prispel aj Vladimír Seman.

Vyše 230 umelcov sa rozhodlo prostredníctvom tematickej výstavy Reakcia tlmočiť svoje pocity solidarity, smútku, hnevu, túžby po zmene aj vieru v demokraciu a spravodlivosť. Po tom, čo minulý piatok predstavili digitálnu mozaiku prác v Bratislave, budú si ju môcť v piatok pozrieť návštevníci aj v mestách Topoľčany, Skalica, Košice, Bardejov, Martin či Rimavská Sobota.

„Z viacerých strán nám spontánne chodili názory, že by sme sa v rámci výtvarného umenia mali zmobilizovať. Spoločne s Andrejom Kolenčíkom sme preto na internete pripravili pre výtvarníkov online výzvu. Ohlas bol obrovský. Stále nám chodia nové práce, ktoré momentálne združujeme pod jednu hlavičku. Takisto nám ide o to, aby boli diela ďalej šírené,“ tvrdí spoluiniciátorka výstavy Zuzana Pacáková, ktorá je tiež umelecká riaditeľka festivalu Biela noc.

Výstava Reakcia v Bratislave. Foto: Jaro Novák
Reakcia Výstava Reakcia v Bratislave.

Podľa jej slov sa pri prezentácii diel v Bratislave stretla s pozitívnymi ohlasmi: „Ľudia boli s výstavou spokojní. Diela si fotili. Prišli tam aj rodiny s deťmi. Niektoré práce boli ostrejšie, iné vtipné, niektoré zase melancholické a bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako na ne ľudia reagujú. Mnoho z umelcov tam bolo prítomných a som veľmi rada, že bol záujem o ich dielach aj diskutovať.“ Zvolená forma – vizuálne umenie – prináša podľa Pacákovej ľuďom možnosť lepšie sa stotožniť s danou témou. Projekcie sú zároveň vďačným formátom aj z hľadiska ľahšieho prenosu dát.

Do iniciatívy Reakcia sa okrem iných zapojili aj Ilona Németh, Aleš Vojtášek, Kristián Németh, Vlado Ďurajka, Matúš Maťátko, Miro Remo, Ján Šicko či Michaela Chmelíčková. Zapojené diela výtvarníkov, dizajnérov, filmárov či fotografov neprešli kurátorským výberom.

Dielom Recidivista prispel do zbierky aj výtvarník Michal Turkovič: „Môj príspevok do projektu Reakcia mal spochybniť termín, ktorý by mal byť jasnejšie zadefinovaný. Kladiem si otázku: Kto je to recidivista? Mladý človek, ktorý nadšene vytvára niečo, čo ho baví napriek tomu, že táto činnosť nie je mnohým po vôli? Grafiťák, investigatívny novinár? Nepochádza najväčšia recidíva od ľudí na najvyšších postoch, ktorí obsedantne veria v svoju imunitu a nedotknuteľnosť?“

Michal Turkovič prispel do výstavy dielom... Foto: Reakcia
Reakcia Michal Turkovič prispel do výstavy dielom Recidivista.

To, že sa výstava aktuálne posúva po celom Slovensku, je podľa Zuzany Pacákovej dôkaz, že o situáciu sa nezaujímajú len umelci, ale aj kultúrne inštitúcie: „Píšu nám aj fyzické osoby, školy či rôzni iniciátori, ktorí diela premietajú vo verejnom priestore. Výstava už prekročila aj hranice Slovenska, bola už v Liverpoole, chystá sa v Londýne, Prahe či Plzni.“ Galéria diel je prístupná aj online na stránke reakciaumelcov.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reakcia #Zuzana Pacáková #vražda novinára Jána Kuciaka