Ženy predávajúce nádej na fotografiách Lucie Sekerkovej

Nazretie do vešteckej komunity olaských rómskych žien v Rumunsku poskytuje fotografická výstava Lucie Sekerkovej Vrajitoare. Je v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave.

19.03.2018 09:00
LUCIA SEKERKOVÁ Foto:
Čarodejnice, veštkyne a liečiteľky z Rumunska predstavuje výstava v Stredoeurópskom dome fotografie.
debata

Okrem portrétov veštkýň farebné fotografie dokumentujú ich používané pomôcky a náznaky rituálov v pozoruhodnom obydlí.

Podľa Sekerkovej názov výstavy znamená čarodejnice, veštkyne, liečiteľky a s týmito slovami sa identifikuje množstvo spomínaných žien. Historický kontext poukazuje na dlhodobé praktizovanie veštenia rómskych kočovných skupín v Európe. V minulosti boli veštecké schopnosti prisudzované najmä starším ženám pre ich skúsenosti. Klientov nachádzali v uliciach dedín a miest, kde zastavili svoje vozy. Pri ustavičnom pohybe skupiny nebolo možné službu reklamovať. Paradoxom je, že kočujúce Rómky s často úplne inými životnými problémami a prioritami, odsunuté na okraj spoločnosti a bez vzdelania, sa starajú o problémy, túžby a potreby väčšinového domáceho obyvateľstva.

„Fotografiami zaznamenávam dôsledky globalizácie, ktoré sa podpísali pod premenu tohto remesla. To balansuje na tenkej hranici medzi očakávanou mystikou a divadlom pre klientov. Tieto ženy už nechodia po ulici zháňajúc vhodné ruky na veštenie, ale klienti ich vyhľadávajú na základe reklamy v médiách, na sociálnych sieťach a navštevujú ich v honosných domoch. Namiesto čítania budúcnosti z dlane či kávy dnes postačí vaše meno, dátum narodenia a online hovor prostredníctvom Iphonu. Z remesla sa stal biznis dedený naprieč generáciami. Už deväťročné dievčatá si zakladajú propagačné vrajitoare profily na Facebooku,“ konštatuje fotografka, ktorú fascinovala táto tematika a štyri roky ju objavovala bakalárskou prácou. Výstava potrvá do 1. apríla a rovnakej téme sa venuje aj s ňou súvisiaca kniha Ženy predávajúce nádej. Fotografie v nej dopĺňa obsiahly text Ivany Šusterovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoeurópsky dom fotografie #Lucia Sekerová