Žegota bola poľský fenomén. Úkryt v zoo pre Židov takisto

Varšava, september 1939. Majitelia miestnej zoo manželia Żabińskí rátajú po ničivom bombardovaní straty na majetku, ale aj zvieratách. Zdevastované pavilóny a klietky však nezostávajú prázdne nadlho. Stávajú sa útočiskom pre utečencov zo židovského geta, ktorí paradoxne až za mrežami nachádzajú pokoj a bezpečie. Príbeh Antoniny a Jana Żabińských sa stal námetom aj na film Úkryt v zoo, ktorým si Múzeum holokaustu v Seredi v utorok pripomínalo 76. výročie odchodu prvých transportov zo Slovenska.

22.03.2018 09:00
Múzeum holokaustu v Seredi Foto: ,
Výstava Žegota – Rada pomoci Židom potrvá do konca júna.
debata

„Táto história veľmi dlho nebola známa. Viete si vôbec predstaviť záchranu Židov v zoo? Nikto si nemyslel, že by sa také niečo mohlo podariť, ale taký úkryt skutočne existoval,“ priblížil na úvod stretnutia riaditeľ Poľského inštitútu Jacek Gajewski. Manželom Żabińským sa nakoniec podarilo zachrániť viac ako 300 ľudí, a to priamo pred očami nič netušiacich nemeckých okupantov, ktorí zoo využívali ako skladisko zbraní. Tento prípad je však len jedným z mnohých, keď sa poľské obyvateľstvo rozhodlo podať Židom pomocnú ruku, a to aj v prípade, že tým ohrozili nielen seba, ale aj svoju rodinu. Významnú úlohu zohrala najmä činnosť tajnej organizácie poľskej exilovej vlády Žegota – Rady pomoci Židom, ktorú približuje aj aktuálna výstava v Múzeu holokaustu.

„Výstava, ktorú pripravil poľský Inštitút národnej pamäti, je venovaná štruktúre, ktorá bola fenoménom. Bola jedinou vládnou organizáciou založenou počas okupovaného poľského štátu. Výstava ukazuje vznik a aktivity Žegoty od začiatku roku 1942, keď sa nemecká mašinéria smrti začala, až do konca okupácie poľského územia,“ priblížil Jacek Gajewski. Riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok pri tejto príležitosti vyzdvihol aj zásluhy jednotlivcov, najmä vedúcej Detského referátu Žegoty Ireny Sendlerowej.

Irenu Sendlerowú v roku 1943 Nemci zadržali a mučili. Tesne pred popravou ju vďaka podplateniu katov zachránila až Žegota. Výstava ju pripomína aj citátom jej židovskej zverenkyne Ireny Wojdowskej: „V mojom novom mieste úkrytu som sa ocitla s novými dokumentmi a novým vymysleným životopisom (…). Niekedy chodila do toho bytu vo varšavskej mestskej časti Praga aj teta Irena. Spolu s ňou prichádzal aj optimizmus a závan slobody. Bola veľmi energická, srdečná a dobroprajná.“

Výstavu Žegota – Rada pomoci Židom si môže verejnosť pozrieť v Múzeu holokaustu v Seredi na Kasárenskej ulici do konca júna. Snímka Úkryt v zoo príde do slovenských kín 30. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #výstava #Múzeum holokaustu #Úkryt v ZOO #Žegota