Alexandra Kusá: Expozíciu sme opracovávali ako sochu

„Keď si ma Aurel Hrabušický vybral ako pomocníka, tak mi doslova kunsthistoricky poskočilo srdce,“ hovorí s úsmevom Alexandra Kusá. Riaditeľka Slovenskej národnej galérie na výstave Fotograf Bazovský spolupracovala ako kurátorka.

25.03.2018 12:00
Alexandra Kusá Foto:
Riaditeľka SNG Alexandra Kusá na výstave Fotograf Bazovský spolupracovala ako kurátorka.
debata

„Nápad konfrontovať maliarske a fotografické dielo jedného zo zakladateľov modernej slovenskej maľby sa mi veľmi páčil už pred viacerými rokmi, keď ho v malom zrealizoval pri výstave venovanej dejinám slovenskej fotografie,“ pokračuje.

Na začiatku bolo zadanie Bazovský ako fotograf. Nešlo o to, urobiť z maliara fotografa. Napokon, ani nechcel a ani sa ním nestihol stať. Nielen fotografovanie, ale celú tvorbu prerušila nepriazeň osudu. Pri odkrývaní koreňov silnej maliarovej vizuality najskôr smeroval koncept výstavy ku konfrontácii fotografií s kresbami a grafikami. Zo vzájomných kurátorských dialógov však vyplynulo, že pre lepšie pochopenie vzťahu medzi umelcovým maliarskym a fotografickým dielom je potrebné rozšíriť záber aj o maľbu.

K motívom z fotografií hľadali pendant vo výtvarných dielach. „Nie že by to, čo nafotil, hneď aj namaľoval. Ale podobné motívy sa objaviť dajú,“ vysvetľuje Alexandra Kusá. Podľa nej práve maľba ukazuje v porovnaní so svetom čiernobielych fotografií, ako Bazovský rozmýšľal nad slovenskou krajinou, ale aj nad modernistickou obraznosťou. Po obrazoch a kresbách pátrali v štátnych aj súkromných zbierkach, napokon však dali prednosť tým štátnym. Veľkým pomocníkom bol, samozrejme, web umenia.

Pri hľadaní sa museli prehrabať ohromným kvantom diel. „To sú tie príjemné odborné ,makačky', keď ani neviete, ako uteká čas. Nadšene sme si posielali úlovky, ktoré sme tlačili v náhľadoch a špendlili na nástenku. Vo výsledku sme zrešeršovali veľké množstvo materiálu a myslím si, že na výsledku je to vidieť,“ prezrádza. Len „párovanie“ zabralo skoro tri mesiace. Mixovali, dopĺňali, vyraďovali, diskutovali, jednoducho cizelovali. „Výslednú zostavu sme opracovávali ako sochu,“ hovorí. Vybrali 84 fotografií a 49 malieb, kresieb a grafík.

Za humnom, 1935
Fotografia, ktorá mohla slúžiť ako inšpirácia...
+6Na lúke, okolo 1936

Spoločnú prácu na dlhší čas nečakane prerušila choroba Aurela Hrabušického, takže o finalizáciu sa musela postarať sama. „Výstava bola fyzicky viac-menej hotová. Vymyslená a rozhodená. Aurel rozhodol, že by sme sa mohli pokúsiť dokončiť ju aj bez jeho fyzickej prítomnosti. My dvaja často pracujeme na výstavách spolu a myslím si, že vieme za seba v takýchto situáciách zaskočiť – v tomto prípade sa to šiklo. Ak by sa to stalo pri počiatočnom výbere, bez Aurela by sme projekt nedokázali dokončiť,“ priznáva kurátorka.

„Umelec musí mať korene,“ vravieval Bazovský. A pokračoval: „Jeho umenie musí z niečoho spontánne vyrastať. Moje vyrastá zo zážitkov a dojmov, v akých sa prelialo do mňa poznanie našej skutočnosti.“ Slovenskú krajinu spoznal dôverne na svojich cestách. Najmä rodný Turiec, odkiaľ sa vybral do sveta. Ale aj Liptov, Oravu, Detvu a Horehronie. Fascinovali ho siluety dedinských kostolíkov, zvonice, opustené usadlosti a zabudnuté senníky.

Vo svojich obrazoch sa pohrával s motívmi horských masívov aj rytmom dolín či stromov vypínajúcich sa k nebu. K obľúbeným námetom patril človek, do obrazu ktorého zatavil smútok, bolesť, nostalgiu i radosť zo života. A to všetko sa objavuje aj v maliarskom, aj vo fotografickom diele umelca, ktorý priniesol novú a objavnú definíciu Slovenska. Pripomínal: „Všetko, čo tu vidíte, je do farieb a tvarov prenesená slovenská skutočnosť. Pot sedliackej roboty, neútešnosť neprebudených duší, jesenné nálady našich vrchov a smútky našich osudov… Hľadám dušu motívu, nie interiér a nie povrch.“

„Kurátorská práca na výstave ma utvrdila v tom, že pre mňa je Miloš Alexander Bazovský náš najzaujímavejší modernista a raz by som si s Aurelom rada „strihla“ jeho monografiu,“ dodáva Alexandra Kusá. Výstava Fotograf Bazovský bude v Slovenskej národnej galérii do 15. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #SNG #alexandra kusá #Aurel Hrabušický #M. A. Bazovský