Európa ako vymaľovaná. Danubiana pozýva na výstavy

V galérii Danubiana otvorili tri nové výstavy, ktorými vítajú jar.

09.04.2018 07:00
debata
V Danubiane vystavuje svoje diela aj Peter Pollág. Foto: Reprofoto: Danubiana
Peter Pollág V Danubiane vystavuje svoje diela aj Peter Pollág.

Návštevníci sa môžu oboznámiť s tvorbou mladej rakúskej umelkyne Xenie Hausner, ktorá predstavuje v Bratislave svoje veľkoformátové maľby pod názvom Neisté časy. Maľuje mladých ľudí v rôznych náladách a situáciách, vyžarujú z nich emócie a je to veľmi sugestívne. Ďalším autorom je výtvarník Igor Piačka, Brunovského žiak, ktorý vystavuje v Danubiane ilustrácie. Jeho kolekcia sa nazýva Illusions.

Mágii týchto predstáv podľahne asi každý návštevník Danubiany: Piačkov rozprávkový svet je stvárnený svojským spôsobom, preniká doň realita, je vysnený, ale zároveň plnokrvný. Tretia výstava uvádza výber z tvorby známeho slovenského umelca Petra Pollága, ktorý má práve šesťdesiat rokov. Výstava Europa domus pacis je teda aj jubilejná. Peter Pollág je od začiatku spojený s Danubianou a jeho invencia je zhmotnená v samotných základoch tohto impozantného areálu.

V pozvánke na výstavu sa od Márie Horváthovej dozvedáme podrobnejšie: „Peter Pollág, umelec, ktorý je autorom skice rímskej galéry, symbolu i predobrazu architektonickej podoby Danubiany, a ktorého monumentálna plastika Dunajské krídla na cípe polostrova víta každého návštevníka, sa do tohto úžasného múzea na brehu Dunaja vracia s veľkorysým výberom svojich diel z posledných dvoch desaťročí. Dôvodom na jeho prezentáciu je nielen okrúhle jubileum, ale tiež iné historické, politické, spoločenské, ale aj výsostne osobné súvislosti. Je to aj sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny, ktorá od základov zmenila tvár novodobej Európy.“

Xenia Hausner: St. Francis Foto: Reprofoto: Danubiana
Xenia Hausner Danubiana Xenia Hausner: St. Francis

Takže je tu príležitosť znova si pozrieť sochu Dunajské krídla a vzápätí kus tvorby Petra Pollága na výstave. Sú to zaujímavé diela, ktoré sa dotýkajú dejín, vyjadrujú rôzne súvislosti a určite majú čo povedať aj k dnešnému dianiu. Mária Horváthová približuje aj filozofický rozmer Pollágovej tvorby: „Nezabudnuteľná je jeho kolekcia monumentálnych plátien Poznámky z Afriky, čínske metamorfózy Prvý cisár, z ktorých dodnes čerpá poučenia, či Hľadanie súvislostí, kde sa snaží nájsť paralely i odlišnosti troch najvýznamnejších náboženských ideológií euro-ázijsko-afrického priestoru. Nemožno nespomenúť i jeho interpretácie vlastných spomienok, snov a predstáv Manuál na chytanie snov, alebo Na ceste domov, ktoré sú jeho osobnými vyznaniami. Peter Pollág je vynikajúci kolorista. Pri jeho obrazoch vnímame najsamprv ich eruptívnu farebnosť a odvážne gestá či skratky. Bližší pohľad však odhalí zreteľnú sieť čiar a súradníc, ktoré vytvárajú pôdorys dejov a modelujú skelety jeho postáv. Je to premyslená až racionálne vnímaná topografia terénu, jeho osobné a tajuplné súradnice priestoru a času na mape života.“

Peter Pollág sa narodil 19. februára 1958 v Levoči, študoval na VŠVU v Bratislave, potom v Perugii, v Prahe, v Paríži a v Madride. Európu teda pozná, pozrite sa, čo si o nej myslí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Danubiana #Peter Pollág #Igor Piačka #Xenia Hausner