Historická radnica v Levoči hostí výstavu s názvom Skafander

Historická radnica v Levoči v týchto dňoch hostí výstavu diel študentov Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

10.04.2018 05:00
debata

Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči informovala, že v rámci expozície pod názvom Skafander svoje diela vystavuje 15 autorov.

„Výstava predstavuje diela študentov Ateliéru slobodnej kreativity 3D a Ateliéru grafiky a experimentálnej tvorby košickej katedry výtvarných umení a intermédií pod vedením Petra Rónaia a Radovana Čerevku. Skafander je definovaný ako druh kompletného ochranného hermetického odevu, určeného na zabezpečenie existenčných podmienok nositeľa v externom, nepoznanom prostredí. Takýto skafander je jeho pomyselnou ochrannou zónou, ktorú využíva pri výstupe do verejného priestoru s vlastným myslením transformovaným do umeleckého diela. Je podrobovaný externej skúške a konfrontovaný s vnímaním a myslením diváka,“ objasnila Uharčeková Pavúková.

Tvorba študentov sochárskeho a grafického ateliéru podľa nej reflektuje aktuálne spoločenské témy nezaťaženou optikou, čo je zásadným predpokladom pre slobodný, no najmä odvážny autorský prístup. Výber prác predstavuje aktuálne konceptuálne tendencie v prístupe k médiu súčasnej kresby, objektu – sochy, videa či tzv. performance. „Pod koncepciu výstavy sa podpísal Radovan Červeka a Matúš Lányi. V priestoroch Historickej radnice v Levoči ju môžu návštevníci vidieť do konca mája,“ dodala Uharčeková Pavúková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Skafander