Čipka ako národný klenot a symbol pomoci

Niet vari úchvatnejšieho pohľadu na udržiavanie kultúrneho a spoločenského dedičstva našich predkov ako stretnutie s čipkárkou, ktorá sedí za svojim „čipkovačom“, malým dreveným valčekom, na ktorom vyčarí spod svojich prstov nádherné čipky, symbol našej národnej kultúry. Vedia to aj v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici, kde v Thurzovom dome na Námestí SNP pripravili etnografickú výstavu Trpezlivosť čipky prináša.

10.04.2018 12:23
čipky, Stredoslovenské múzeum Foto:
Exponáty výstavy Trpezlivosť čipky prináša v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici.
debata

Tradícia čipkárstva je na Slovensku známa už od polovice 16. storočia. Najstaršie a dodnes aj najznámejšie centrá boli osady okolo Banskej Štiavnice, Banskej Bystrice, Kremnice a Prešova.

„Rozšírenie čipkárstva v týchto oblastiach môžeme pripísať najmä zlým sociálnym pomerom baníckeho obyvateľstva, ktoré bolo odkázané na hľadanie si ďalšieho zdroja príjmu na uživenie svojich rodín. Aj vďaka tejto neľahkej situácii, čipky na Slovensku už v 18. storočí dosiahli nevídanú estetickú, ale najmä technickú úroveň“, zdôrazňuje autorka výstavy Jana Koltonová.

Čipkárstvo zaraďujeme medzi najnáročnejšie ľudové zručnosti, a za jeden z najpozoruhod­nejších prejavov slovenského ľudového umenia. Výstava predstavuje históriu baníckej a roľníckej čipky na území Banskobystrického kraja, skvostu slovenského ľudového umenia.

„Geografická blízkosť Banskej Bystrice s najvýznamnejšími baníckymi čipkárskymi strediskami Špaňou Dolinou a Starými Horami, súvisí s množstvom a s pestrosťou zbierky paličkovanej čipky v správe múzea,“ hovorí riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Pôvod čipky nájdeme v spojovacích stehoch a vo výrazných prelamovaných dekoratívnych pásoch na tradičnom ľudovom odeve. Spočiatku praktické využitie čipiek, ktoré chránili časti kroja pred najväčším opotrebovaním, neskôr nahradila jej estetická funkcia

Za posledných päť rokov ide už o štvrtú výstavu (Krása do čipky zakliata 2012, Mesto niťou uvité 2015, Krása z baníckych osád 2017), ktorá predstavuje čipkované skvosty z etnografického fondu Stredoslovenské­ho múzea.

V roku 2012 pri príležitosti otvorenia výstavy Krása do čipky zakliata, bola vystavená unikátna čipkovaná mapa Banskobystrického samosprávneho kraja. Mapa s rozmermi 150×180 cm má prvky špaňodolinskej čipky a zachytáva všetky okresy Banskobystrického kraja aj s jeho dominantami. Päť žien, čipkárok (Anna Guzmanová, Anna Purgatová, Marta Vujčíková, Drahomíra Horváthová, Margita Holubová) z banskobystrického klubu paličkovanej čipky Čipôčka, pracovalo štyri mesiace na zhotovení tejto mapy, ktorú vystavujú opäť v Thurzovom dome.

K ponuke Stredoslovenského múzea patria komentované prehliadky výstav. Vo štvrtok 12.apríla a 10.mája 2018 o 16.00 h prevedie návštevníkov výstavy autorka a etnologička Jana Koltonová..

Partnerom výstavy je Svetielko nádeje – centrum pomoci detskej onkológie. Vystavené sú aj čipky svetlušky, súčasť loga tohto občianskeho združenia.

„Sú to práce čipkárok z rôznych kútov celého Slovenska, ktoré sa zapojili do výzvy Klubu paličkovanej čipky v Novej Dubnici a paličkovali pre Svetielko nádeje“, hovorí Vanda Prandorfyová zo Svetielka nádeje.

Kúpou týchto čipiek v pokladni Thurzovho domu môžete pomôcť detským onkologickým pacientom. Spoznať dedičstvo našich predkov a pomôcť deťom na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, môžu návštevníci Stredoslovenského múzea do 3. júna 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čipka #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici