Fotograf Aleš Vojtášek do ulíc prináša príbehy dôvery

V bratislavských uliciach bude od pondelka netradičná výstava. Fotograf Aleš Vojtášek svoju novú sériu portrétov umiestnil na reklamné plochy v centre hlavného mesta.

23.04.2018 07:00
Aleš Vojtášek Foto:
Výstava zobrazuje ľudí s rôznorodým pôvodom, ktorí sa rozhodli žiť na Slovensku. Na snímke Aminata a Fatou Diarra.
debata

Fotografie zobrazujú osobnosti, ktoré majú rôznorodý pôvod, no rozhodli sa žiť na Slovensku. Umelec tak reflektuje tému Dôvera, ktorej sa venuje 13. ročník festivalu [fjúžn], v rámci ktorého výstavu inštalujú. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Kučová z Nadácie Milana Šimečku.

Fotografický projekt Aleš Vojtášek vytvoril ako voľné pokračovanie portrétnej série I AM IN, s ktorou sa na festivale predstavil minulý rok. Na rozdiel od minuloročného projektu, kde prezentoval integráciu desiatich osobností, ktoré menia a obohacujú svojou prácou slovenskú spoločnosť, v projekte trʌst sa autor rozhodol na daný fenomén pozrieť abstraktnejšie, o to však obšírnejšie. Rodina, láska, socializácia, sociálne štruktúry, osobné a pracovné plány – všetko, čo tvorí každodenný život. Dôvera, téma aktuálneho ročníka festivalu, sa stala istým spojivom novej kolekcie portrétov a v najrôznejších podobách sa zrkadlí v konkrétnych životných príbehoch, uvádza sa v tlačovej správe.

Na fotografiách Vojtášek zachytáva známu moderátorku z balkánsko-maďarskej rodiny, hudobníka s vietnamskými koreňmi, ale aj francúzskeho cukrára či vincúra pôvodom z Macedónska. Ich osudy sú živou a dynamickou súčasťou našej spoločnosti, čo umelec zohľadnil aj pri inštalácií – z ohraničeného priestoru galérie sa tentokrát posunul bližšie k ľuďom. Tento prístup je výnimočný aj tým, že využitie reklamných plôch v Bratislave v tomto rozmere a v čisto autorskom koncepte je prelomové. Ako konštatuje tlačová správa, vzniká tak akási pouličná galéria, voľne dostupná všetkým.

13. ročník multikultúrneho festivalu [fjúžn], ktorý organizuje Nadácia Milana Šimečku, sa koná v Bratislave od 20. do 27. apríla. Hlavným cieľom festivalu je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr, zvyšovať povedomie o nových menšinách na Slovensku, prezentovať život cudzincov a prispieť k citlivosti verejnosti k téme migrácie a multikulturalizmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #menšina #fotograf #migrácia #[fjúžn] #Aleš Vojtášek