Marián a Marek Miklošovci – obraz a socha v Galérii v podkroví

Otec a syn oslavujú spolu v roku 2018 životné jubileum. Možno by išlo o celkom súkromnú, privátnu oslavu, keby sa nevolali Marián a Marek Miklošovci. Obaja výtvarní umelci vystavujú v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

07.05.2018 16:23
Marián Miklos Foto:
Banskobystrické námestie na obraze Mariána Mikloša.
debata

A kým jeden vstupuje do stredného veku, druhý už má za sebou o čosi viac dní, mesiacov či rokov, pod ktoré sa pevnou rukou podpísal práve svojou tvorbou.

Marián Mikloš zaznamenáva tento rok už 75 rokov od svojho narodenia. Keby sme chceli jeho tvorbu stenčiť, zjednodušiť, možno až banalizovať, nazvali by sme ho neprávom „krajinkár“ a ani by ho to neurazilo. Motív prírody dodnes dominuje v jeho tvorbe a maľba, ktorá bola spočiatku len koníčkom, prerástla do profesijného zanietenia a maliarskej sebarealizácie. Okrem krajinárskych prác nachádzame v Miklošovej tvorbe aj figurálne kompozície, portrétne štúdie i mestské zákutia. Vyzerá to, že maliar sa bez palety a štetca ani nepohol z domu. Taká obsiahla je jeho tvorba aj keď na výstave v Galérii v podkroví môžeme zhliadnuť prierez tvorby Mariána Mikloša v poslednej dekáde tohto storočia. Sakrálne motívy, úcta k žene – matke, rešpekt a pozitívna poddajnosť životu či tvorivý optimizmus – to všetko nájdete v Miklošovej tvorbe zakódované v šírych lánoch polí či v krpcoch tanečníkov tancujúcich na banskobystrickom Námestí, ktoré verný domorodec často navštevuje.

Hoci alebo práve preto, že sa maliar narodil v neďalekej obci Brusno, krása kraja ho nenechala ľahostajným. I dnes býva v banskobystrickej časti mesta, z ktorej sú len dve minúty cesty do prírody. Rovno nad sídliskom Sásová je do výšin vystrčený horský masív Šachtička a keď sa maliar pozrie z druhého okna svojho obydlia, nájde tam Urpín, v každom časovom období inej farby.Výstavnú činnosť Mariána Mikloša datujeme od roku 1974, kedy sa prvýkrát prezentoval na kolektívnej výstave v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.

Marek Mikloš - asociácia na sakrálnu tému Foto: Jozef Kreutz
Marek Mikloš Marek Mikloš - asociácia na sakrálnu tému

Štyridsaťpäťročný akademický sochár Marek Mikloš vstúpil na slovenskú umeleckú scénu v roku 2003 ako čerstvý absolvent Akadémie výtvarných umení v Banskej Bystrici. Desať rokov predtým odcestoval do USA, kde sa nechal unášať tvorivou, nekonvenčnou, kozmopolitnou atmosférou mesta miest – New Yorku. Metropolitné múzeum sa pre mladého umelca stalo modlitebňou, v ktorej v tichu svojich rozpínajúcich sa umeleckých ambícií čerpal námety do ďalšej tvorby. Pobyt v USA ho podnietil k štúdiu umenia – sochárstva.

Či už sú to drevo-kovové odpady či iný civilizačný a priemyselný mageriál, Marek Mikloš realizuje svoju umeleckú fantáziu a videnie vo všetkých sférach života. Nechýbajú ani sakrálne motívy, keď sa z pomyselnej rukoväti starého mlynčeka stáva kríž. Majster neobchádza ani tému lásky, očarovanie prírodou, nepopiera ani silný vplyv rodinného zázemia na tvorbu, ktorá je už v tomto umelcovom veku ucelená, čistá a obdarená silným expresívnym vyžarovaním. Výstava Obraz a socha potrvá do 25.mája 2018, kurátorkou je PhDr. Marta Hučková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví