Dražba Rockefellerovej zbierky priniesla rekordy

Ešte sa ani celá nepredala, ale už je to najcennejšia zbierka, akú kedy predali v aukcii. Vyše 1000 umeleckých diel a ďalších objektov z uchvacujúcej zbierky Peggy a Davida Rockefellerovcov sa až do piatka predáva na aukcii v newyorskej sieni Christie's.

09.05.2018 17:57
Rozkvitnuté lekná Claude Monet Foto:
Na snímke obraz "Rozkvitnuté lekná" z rokov 1914-1917 od Claudea Moneta. Zbierku umeleckých diel z pozostalosti amerického miliardára Davida Rockefellera vydražili v utorok 8. mája 2018 v New Yorku za 646 miliónov dolárov. Išlo o prvé kolo dražieb umeleckých diel z jeho zbierky, zamerané na smery 19. a 20. storočia.
debata (2)

Iba počas prvého dňa aukcie v sieni sa predali diela z 19. a 20. storočia za 646 miliónov dolárov (asi 544 miliónov eur). Doterajší rekord v predaji zbierok prostredníctvom aukcie držali diela, ktoré v roku 2009 predávali módny návrhár Yves Saint Laurent a jeho dlhoročný spolupracovník Pierre Bergé. Portál CNN pripomenul, že vyše sedem stoviek kúskov z ich spoločnej kolekcie sa predalo za 484 miliónov dolárov, čo bolo vtedy takmer 374 miliónov eur.

Najcennejším kúskom bol v roku 2009 obraz Henriho Matissa Kukučky, modro-ružový koberec. Predal sa za takmer 36 miliónov eur, hoci odhadovaná cena sa pohybovala medzi 12 až 18 miliónmi eur. V ponuke boli aj diela od Pieta Mondriana, Fernanda Legera, Marcela Duchampa či Georgesa Braqueho. Za sochu z dielne Constantina Brancusiho zaplatil jej kupec 29 miliónov eur a tretím najdrahším dielom bolo vtedy „dračie“ kreslo z dielne architektky a dizajnérky Eileen Grayovej. Jeho odhadovaná cena bola 2 – 3 milióny eur, nový majiteľ zaň nakoniec zaplatil takmer 22 miliónov. Kreslo z rokov 1917 – 1919 sa vtedy stalo najdrahším vydraženým kúskom dekoratívneho umenia.

Aukcia zbierky Rockefellerovcov

V newyorskej aukčnej sieni Christie's dražili diela zo zbierky Rockefellerovcov.

Fotogaléria
Na snímke obraz "Mladé dievča s kvetinovým...
Na snímke obraz "Mladé dievča s kvetinovým...
+5Na nedatovanej snímke David Rockefeller a jeho...

Najdrahší bol Picasso

V prípade Rockefellerovcov je najcennejším predaným kusom zbierky Picassov obraz Mladé dievča s kvetinovým košom. Podľa portálu Cnbnc.com sa odhadovalo, že sa predá minimálne za 100 miliónov dolárov. Výsledná cena bola nakoniec 115 miliónov dolárov. Obraz Picasso namaľoval v roku 1905 v Paríži na začiatku svojej svetovej slávy a zobrazuje nahú kvetinárku z Montmartru, ktorá drží kyticu červených ruží.

Na snímke obraz "Mladé dievča s... Foto: TASR/AP
pablo Picasso Mladé dievča s kvetinovým košom Rockefeller Na snímke obraz "Mladé dievča s kvetinovým košom" z roku 1905 od Pabla Picassa.

Druhým najdrahším obrazom zo zbierky umenia 19. a 20. storočia bolo dielo Clauda Moneta Rozkvitnuté lekná, ktoré sa predalo za takmer 85 miliónov dolárov, čo je pre umelca nový rekord . Sieň Christie's pri­pomína, že Monet už na začiatku 20. storočia oslňoval kritikov tým, aké inovatívne a takmer abstraktné sú jeho diela vodných záhrad, dokonca aj v porovnaní s kubistickými experimentmi Pabla Picassa či Georgesa Braquea. „Samotné vodné kvety nie sú ani zďaleka tým jediným, čo je na obraze. Naozaj sú len doplnkom. Podstata motívu je zrkadlo vody, ktorého podoba sa mení v každom okamihu. Tak mnoho faktorov, nepostrehnuteľných nezasvätenému oku, mení farebnosť a skrúca rovinu,“ citovala aukčná sieň Moneta.

Na snímke obraz "Rozkvitnuté... Foto: TASR/AP
Rozkvitnuté lekná Claude Monet Na snímke obraz "Rozkvitnuté lekná" z rokov 1914-1917 od Claudea Moneta. Zbierku umeleckých diel z pozostalosti amerického miliardára Davida Rockefellera vydražili v utorok 8. mája 2018 v New Yorku za 646 miliónov dolárov. Išlo o prvé kolo dražieb umeleckých diel z jeho zbierky, zamerané na smery 19. a 20. storočia.

Sériu lekien, ktorá vznikla v rokoch 1914 až 1917 počas života Monet nevystavoval. „Pre veľkosť upúta váš pohľad už z diaľky, ale čím bližšie sa k plátnu dostanete, tým viac máte pocit, ako by ste boli v ňom. Zvyšok sveta zmizne. To je okamih, ktorý mám naozaj rada,“ povedala o Rozkvitnutých leknách prezidentka ázijskej pobočky Christie's Rebbeca Wei. Monetovo dielo v Hongkongu vystavovali vlani. Odtiaľ putovali diela do Londýna a Los Angeles, až nakoniec prišli do New Yorku.

Tretím najdrahším predaným dielom je Monetova Ležiaca odaliska s magnóliami. Predala sa za takmer 81 miliónov dolárov. Doterajší rekord za Monetove dielo bol necelých 50 miliónov dolárov. Predali sa aj diela Paula Gauguina, Joana Miroa, Edouarda Maneta či Eugèna Delacroixa.

Na snímke obraz "Ležiaca odaliska s... Foto: TASR/AP, Julie Jacobson
USA Rockefeller diela umelecké pozostalosť dražba Na snímke obraz "Ležiaca odaliska s magnóliami" od Henriho Matissa visí poča aukcie 8. mája 2018 v New Yorku.

Na dobročinné účely

Kolekcia umenia 19. a 20. storočia je iba jednou z kolekcií Rockefellerovcov, ktoré sa dražia po minuloročnej smrti Davida Rockefellera. Jeho žena zomrela ešte v roku 1996. Zbierku manželov tvoria aj kolekcie amerického umenia a umenia z ďalších regiónov, nábytok, porcelán, šperky aj svietidlá. „Nakoniec všetky tieto objekty, ktoré priniesli Peggy a mne toľko radosti, pôjdu von do sveta a budú opäť prípustné iným správcom, ktorým, dúfajme, prinesú rovnaké uspokojenie a radosť ako nám,“ citovala vyjadrenie Davida Rockefellera aukčná sieň. Podľa Rockefellerovej závete má ísť výťažok z aukcií na dobročinné účely.

David Rockefeller, ktorý sa dožil 101 rokov, bol vnukom Johna Davisona Rockefellera, ktorý svoje priemyselné impérium vybudoval prakticky z ničoho.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Pablo Picasso #Claude Monet #Henri Matisse #Christie's #David Rockefeller #Peggy Rockefellerová