Modiglianiho nahota bola opäť na predaj

New York je počas posledných dvoch týždňov centrom umenia, kde sa lámu rekordy.

15.05.2018 17:07
debata

Po tom, čo sa zbierka umenia a iných predmetov z majetku Peggy a Davida Rockefellerovcov stala s 832 miliónmi dolárov najdrahšou zbierkou predanou v aukcii, padol v konkurenčnej aukčnej sieni Shoteby's v pon­delok večer iný rekord. Modiglianiho olejomaľbu Nu couché (sur le côté gauche) – Ležiaci akt (na ľavom boku) tu vydražili za 157,2 milióna dolárov (asi 131,1 milióna eur). Dielo sa tak stalo štvrtým najdrahšie predaným obrazom na verejnej aukcii.

Amadeo Modigliani: Ležiaci akt (na ľavom boku). Foto: SITA/AP
Modigliani Amadeo Modigliani: Ležiaci akt (na ľavom boku).

Amadeo Modigliani – taliansky maliar s unikátnym rukopisom, ktorý obsahuje prvky surealizmu, fauvizmu, kubizmu a najmä renesancie v aukciách dobieha legendy ako Pablo Picasso alebo Leonardo da Vinci. A ako jediný už dvakrát prekonal míľnik 150 miliónov dolárov.

Čínsky zberateľ Liu Yiqian, ktorý sa z taxikára vypracoval až na jedného z 200 najbohatších ľudí v Číne, totiž v roku 2015 kúpil v dražbe iný Modiglianiho akt za vyše 170 miliónov dolárov. Dielo, ktoré vydražili v pondelok, bolo iba piatym Modiglianiho aktom v dražbe. Zároveň ide o Modiglianiho najväčšie plátno a jediný akt z horizontálnej série, ktorý zobrazuje celú postavu modelky. Väčšina z 22 diel zo série je v zbierkach svetových múzeí a galérií v New Yorku Šanghaji a Londýne.

Ležiaci akt (na ľavom boku) sa zároveň stal najdrahšie predaným dielom aukčnej spoločnosti Shoteby's. Dielo bolo súčasťou prvej a jedinej Modiglianiho sólovej výstavy. Konala sa v roku 1917 v Paríži a trvala veľmi krátko. Pre zobrazovanie ochlpenia ženských intímnych partií spôsobila škandál a po niekoľkých hodinách ju pre vzbudzovanie pohoršenia zrušili.

AUTOR ŠTUDUJE NA SOŠ MASMEDIÁLNYCH A INFORMAČNÝCH ŠTÚDIÍ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modigliani