Lásku vrátil do ulíc. Zomrel výtvarník Robert Indiana

Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu americký výtvarný umelec Robert Indiana, ktorý bol predstaviteľom smeru pop-art. Podľa agentúry AP o tom v utorok informoval jeho právny zástupca James Brannan.

22.05.2018 11:05
Robert Indiana Foto: ,
Roberta Indianu preslávil štylizovaný nápis LOVE (LÁSKA), ktorý sa objavil aj ako socha.
debata

Indiana podľa neho skonal po zlyhaní dýchania vo svojom dome na ostrove Vinalhaven pri pobreží amerického štátu Maine. Priatelia tohto umelca predtým vyjadrovali obavy o jeho stav, keďže o ňom už dlhšie nepočuli. Iba deň pred jeho smrťou bola podaná v New Yorku žaloba, z ktorej vyplýva, že opatrovatelia ho zámerne izolovali od okolia.

Indianu, rodáka z rovnomenného štátu, preslávil ešte v 60. rokoch štylizovaný nápis LOVE (LÁSKA), ktorý sa objavil aj ako socha. Podobný nápis HOPE (NÁDEJ) venoval neskôr Barackovi Obamovi, prezidentovi Spojených štátov v rokoch 2009–17.

Nápis HOPE (NÁDEJ) Indiana venoval Barackovi... Foto: SITA/AP, Joel Page
Robert Indiana Nápis HOPE (NÁDEJ) Indiana venoval Barackovi Obamovi.

Indiana bol známy svojou samotárskou povahou a v posledných rokoch žil čoraz utiahnutejšie na spomínanom ostrove, kam sa odsťahoval v roku 1978 údajne pre to, že bol znechutený vtedajšou umeleckou scénou v New Yorku. V roku 2009 však v rozhovore pre AP tvrdil, že ostrovný dom mu kúpil jeden z jeho mecenášov v čase, keď po vypršaní nájmu newyorských priestorov, kde mal štúdio a galériu, potreboval nové útočisko.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #pop-art #Robert Indiana