Vzácnu zbierku židovských pokladov nájdete v Bratislave

Zberateľské poklady záchrancu židovského kultúrneho dedičstva Eugena Bárkányho vystavujú po prvýkrát v bratislavskej synagóge. Výstavu Židovského komunitného múzea Eugen Bárkány: Medzi Prešovom a Bratislavou možno navštíviť od piatka 25. mája až do 7. októbra, kedy je múzeum sídliace v jedinej zachovalej synagóge v Bratislave na Heydukovej ulici prístupné verejnosti.

27.05.2018 16:00
synagóga, ortodoxná synagóga Foto: ,
Ortodoxná synagóga na Heydukovej ulici v Bratislave.
debata

Ako agentúru SITA informovala PR manažérka Židovského komunitného múzea Zuzana Kizáková, Eugen Bárkány prežil dramatický životný príbeh. Úspešnú kariéru stavebného podnikateľa začal za rakúsko-uhorskej monarchie v multikultúrnom Prešove, počas prvej svetovej vojny bojoval ako dôstojník na fronte a upadol do ruského zajatia na Sibíri. Po rokoch sa z neho vrátil do Československej republiky, kde sa postavil na čelo prvého židovského múzea v slovenskej histórii a angažoval sa i v lokálnej politike. Pred koncentračnými tábormi však musel utiecť a skrývať sa v Maďarsku. Po holokauste ho zas čakala perzekúcia od komunistického režimu. Nikdy však neprestal vo svojej životnej misii, záchrane židovského kultúrneho dedičstva, pripomenula v tlačovej správe Kizáková.

Niektoré z predmetov z Bárkányovej zbierky vystavujú v Židovskom komunitnom múzeu po prvý raz. Medzi iným i predmety, ktoré vlastnoručne vyrobil v sibírskom zajatí, kde strávil od júla 1916 šesť rokov počas prvej svetovej vojny. Práve tu sa začala aj jeho zberateľská vášeň. „V júli 1916 som zranený padol do zajatia. Len čo som sa stal práceschopným a previezli ma do tábora v Chabarovsku na Ďalekom Východe, som si ako rodený zberateľ okamžite začal odkladať všetko, čo sa týkalo života v zajatí. Doklady, kresby, noviny, vyrezávané predmety. Sám som kreslil, maľoval a vyrezával. V priebehu jedného roka sa moja zbierka natoľko rozrástla, že sme v mojom boxe zorganizovali malú výstavu,“ cituje tlačová správa spomienky Bárkányho. Nechýbajú zachránené predmety židovskej kultúry – judaiká pôvodne vystavené v historicky prvom židovskom múzeu na Slovensku, v Prešove.

Múzeum pripravovalo výstavu niekoľko rokov a podľa slov jeho riaditeľa Maroša Borského síce má v názve „medzi Prešovom a Bratislavou“, no je výsledkom stredoeurópskej spolupráce a spája Bárkányho zbierky, ktoré sú dnes v Budapešti, Prahe a Prešove a Bratislave. Výstavu sprevádza slovensko-anglická vyše 200-stranová publikácia. Expozícia je tiež jedným z podujatí Európskeho roku kultúrneho dedičstva, ktorý vyhlásili pre rok 2018 s heslom „Naše dedičstvo: spájanie minulosti s budúcnosťou“. Návštevníci si ju môžu pozrieť v Židovskom komunitnom múzeu od 25. mája do 7. októbra, okrem židovských sviatkov, každý piatok a nedeľu od 10:00 do 16:00.

Zabudnutá osobnosť slovenských dejín Eugen Bárkány (1885 – 1967) bol inžinier, stavebný podnikateľ, architekt, ale tiež vášnivý zberateľ a riaditeľ vôbec prvého židovského múzea na Slovensku, ktoré pôsobilo v rokoch 1928 až 1942 v Prešove. Múzeum však druhú svetovú vojnu neprežilo. V roku 1955 sa Bárkány presťahoval do Bratislavy, kde opäť začal v zbieraní židovských predmetov.

Ako kustód zbierky judaík pripravoval zriadenie židovského múzea v synagóge na bratislavskom Rybnom námestí, neologickú synagógu však komunistický režim zbúral dva roky po jeho smrti pre výstavbu Mosta SNP. Bárkány v nej zhromaždil približne 1 000 umeleckých predmetov, predmetov dennej potreby židovského obyvateľstva, ale aj zaujímavých dokumentov. Boli medzi nimi aj osobné dokumenty väzňov z málo známeho pracovného tábora Engerau (Petržalka). Do dnešných dní sa zachovali náhodou. Časť zbierky sa totiž za doteraz neznámych okolností bez zaevidovania dostala do Slovenského národného archívu (SNA) a objavili ju len pred niekoľkými rokmi.

Bárkányho múzeu v Prešove bolo jediným židovským múzeom na území dnešného Slovenska až do 90. rokov minulého storočia, kedy vzniklo Múzem židovskej kultúry v rámci Slovenského národného múzea. Bárkányovu zbierku desaťročia uchovávalo Slovenské národné múzeum. V roku 2002 sa vrátila Židovskej náboženskej obci v Bratislave. Okrem predmetov súvisiacich s dejinami bratislavskej židovskej obce sú v zbierke zastúpené aj rituálne predmety, hlavne synagogálne textílie. Zbierka sa stala základom Židovského komunitného múzea, ktoré vzniklo v roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #synagóga #židovská komunita #Eugen Bárkány