Dušan Kállay jubiluje. Slávny výtvarník má 70 rokov

Akademický maliar, grafik a ilustrátor Dušan Kállay, ktorého rozsiahla výtvarná tvorba sa stretáva s obdivom aj za hranicami Slovenska, oslavuje v utorok 19. júna 70 rokov.

19.06.2018 09:00
Manželia ilustrátori Kamila Štanclová a Dušan... Foto:
Dušan Kállay na spoločnej snímke s manželkou Kamilou Štanclovou.
debata

Kállayovu tvorbu si milovníci výtvarného umenia mohli doteraz pozrieť na viac ako 110 výstavách na Slovensku a v zahraničí. Jeho práce vystavovali na mnohých kolektívnych výstavách, sú publikované v odborných knihách, katalógoch a časopisoch.

Ako významného knižného ilustrátora predstavuje Dušana Kállaya aj aktuálna výstava v bratislavskej Danubiane v rámci druhého Letného art festivalu. Na výstave sa nachádzajú jeho ilustrácie z kníh Veselý koncert (1998), Slovenské rozprávky (2012), Príbehy zo Shakespeara (2006), Príbehy Dona Quijota (2017) a obrazy zo série Anonymi z Pompejí (2011–2017).

Dušan Kállay sa narodil 19. júna 1948. Je rodák z Bratislavy, ale detstvo prežil na strednom Slovensku v Žiline. Absolvoval Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, kde študoval na oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Vincenta Hložníka a na oddelení figurálnej kompozície a krajinomaľby u profesora Jána Želibského. Od roku 1990 pedagogicky aj sám pôsobí ako profesor na VŠVU. Venuje sa voľnej grafike, knižnej ilustrácii, maľbe, kresbe, exlibrisu, známkovej tvorbe. Vytvoril niekoľko plagátov a spolupracoval aj na animovanom filme režiséra Vladimíra Kubenku Povesť o láske.

Ako ilustrátor sa Kállay podieľal na viac ako 90 knihách. Medzi najznámejšie patria publikácie Alica v ríši zázrakov, ktorá vyšla v siedmich svetových jazykoch, V ríši víl a škriatkov (1987), Wiliam Shakespeare: Kupec benátsky (1996), Veľký testament Francoisa Villona (1970), Loď bláznov od Sebastiana Brandta (1972), Videnie proroka Dávida (1991). Spolu s inými umelcami sa podieľal aj na ilustrovaní zbierky orientálnych príbehov Tisíc a jedna noc, ktorá v kompletnom vydaní vyšla prvýkrát na Slovensku v roku 2010.

Tvorbu Dušana Kállaya ocenili najvýznamnejšími domácimi a medzinárodnými cenami napríklad Zlatým jablkom na Bienále ilustrácií v Bratislave (1973, 1975), Cenou Hansa Christiana Andersena, ktorú získal v Osle v roku 1988. Na svojom konte má aj Cenu UNICEFu z roku 1992. Z výstavy WIPA si v roku 2002 priniesol cenu Najkrajšia známka sveta. Viacnásobne Kállaya ocenili v súťažiach Najkrajšia kniha roka v bývalom Československu a na Slovensku. Je autorom výtvarného návrhu poštovej známky 400. výročie konania Žilinskej synody, ktorá v roku 2011 vyhrala 1. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie „Grands Prix de lArt Philatlique“.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #maliar #Danubiana #Dušan Kállay