Odskočil si fotiť Beatles. Teraz sa jeho tvorba vracia domov

Mysleli sme si, že Dežo bol tým najlepším fotografom na svete, spomínal Paul McCartney na svoje prvé stretnutie s prívetivým päťdesiatnikom, ktorý rozprával lámanou angličtinou so silným európskym prízvukom.

22.06.2018 12:00
Rodný dom Deža Hoffmanna v Banskej Štiavnici... Foto:
Rodný dom Deža Hoffmanna v Banskej Štiavnici čaká rekonštrukcia. Pre verejnosť ho plánujú otvoriť budúci rok.
debata (1)

Dezider "Dežo“ Hoffmann sa od toho momentu stal nielen dvorným fotografom slávnej liverpoolskej štvorice, ale postupne aj ich dôverným priateľom. Kým však The Beatles na začiatku 60. rokov stáli ešte len na pokraji slávy, rodák zo Slovenska už patril medzi rešpektovaných svetových fotografov. O to viac dokáže aj dnes zaskočiť pohľad na jeho schátraný rodný dom v Banskej Štiavnici, ktorý viac ako slávu pripomína skôr následky zanedbania. To by sa však malo čoskoro zmeniť.

Od turisticky frekventovaného Námestia sv. Trojice v Banskej Štiavnici je vzdialený len pár minút chôdze hore kopcom, no aj keď niekto predsa len zablúdi do jeho blízkosti, málokedy si uvedomí jeho význam. Pamätnú tabuľu venovanú Dežovi Hoffmannovi si na ošarpanej ružovej omietke jeho rodného domu často všimne iba ten, kto presne vie, čo hľadá. Majitelia nehnuteľnosti, ktorá má takmer 250 rokov, však do nej opäť plánujú vniesť život. Po rekonštrukcii, na ktorú nedávno získali 15-tisíc eur z programu ministerstva kultúry, v nej chcú slávnemu Štiavničanovi zriadiť pamätnú izbu.

"Dom Deža Hoffmanna svojho času kúpila moja rodina, pričom hlavou celého projektu sa stal brat. Keďže sa však dlhodobo zdržiava v zahraničí, ujal som sa obnovy ja,“ tvrdí Šimon Martin Šafařík, podľa ktorého by časť domu mohla v budúcnosti slúžiť aj ako netradičný apartmán pre návštevníkov. Aj keď zatiaľ ešte zvažujú, akým najoptimálnejším spôsobom využiť celý objekt, prioritou zostáva najmä expozícia v podobe pamätnej izby, v rámci ktorej by mohlo vzniknúť vôbec prvé múzeum Deža Hoffmanna na Slovensku.

"Podporu nám prisľúbila aj dcéra Deža Hoffmanna Dolores. V rámci expozície sa chceme zamerať na prierez celou jeho kariérou, nielen slávne roky s The Beatles. Zúžiť Hoffmannov obrovský záber len na toto obdobie by bola škoda,“ približuje plány Šafařík, "chceme u návštevníkov navodiť pocit, že sa ocitli u neho doma. Nemá ísť len o nejaký chladný výstavný priestor. Súčasťou by mali byť okrem fotografií aj rôzne osobné predmety.“

Autori projektu dúfajú, že aj vďaka ich práci sa meno Dežo Hoffmann dostane viac do povedomia verejnosti. Svojím významom totiž ďaleko presiahol nielen hranice rodného mesta, ale aj rodnej vlasti. Aj ako jeden z najznámejších fotografov šoubiznisu však na Československo nikdy nedal dopustiť. Aj jeho zásluhou sa počas totalitného režimu objavilo na Bratislavskej lýre mnoho kapiel z tzv. kapitalistického "Západu“. Pamätnú izbu slovenskému fotografovi, ktorý zomrel v roku 1986 v Londýne vo veku 73 rokov, chcú sprístupniť verejnosti už na budúci rok.

"Môže byť inšpiráciou nielen pre mladých nádejných fotografov, ale aj ľudí, ktorí sa snažia presadiť v akejkoľvek oblasti. Od Banskej Štiavnice sa cez Žilinu a Prahu dostal až do Paríža. Neskôr navštívil Etiópiu, kde nakrútil vpád Mussoliniho vojsk, či Barcelonu, kde v roku 1936 zachytil ,protestnúʻ olympiádu. To všetko stihol ešte predtým, ako prišiel do Anglicka a stretol sa s The Beatles, aj keď je pravda, že práve vtedy začala jeho kariéra ešte viac napredovať,“ približuje Šafařík moment, vďaka ktorému mu neskôr pred objektívom ochotne pózovali osobnosti ako Marylin Monroe, Louis Armstrong, Charlie Chaplin, Omar Sharif či Bob Marley a kapely ako The Cream, Pink Floyd či Rolling Stones.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #výstava #fotografia #Paul McCartney #podpora #Dežo Hoffman