Bibiana prináša interaktívnu výstavu Zmysel to má aj bez zmyslov

Medzinárodný dom umenia pre deti v spolupráci s Medzinárodnou úniou pre detskú knihu (IBBY) na nej výnimočným a hravým spôsobom predstavujú knihy pre a o deťoch s postihnutím.

29.06.2018 07:00
Bibiana Foto: ,
Interaktívna výstava Zmysel to má aj bez zmyslov v Medzinárodnom dome umenia pre deti – Bibiana.
debata

Ide o výber toho najzaujímavejšieho z danej tematiky, ktorú ponúkajú zbierky IBBY a Bibiany. Kolekciu 50 titulov, predstavujúcich Výber výnimočných kníh IBBY pre deti a mládež so špeciálnymi potrebami za rok 2017, dopĺňa vyše 100 titulov z fondov domovskej Knižnice Bibiany.

„Sú tu hlavne beletristické portréty detí a mládeže s rôznymi typmi postihnutia, máme tu aj náučné knihy z tejto tematiky. Medzi exponátmi je aj niekoľko vzácnych kníh vytvorených v špeciálnych formátoch – knihy s Braillovým písmom, hmatovými ilustráciami alebo so znakmi posunkového jazyka,“ uviedla vo štvrtok na tlačovej konferencii Hana Ondrejičková, jedna zo štyroch autoriek knižno-hravého projektu, v ktorom sa detskí návštevníci dozvedia o živote svojich vrstovníkov so špeciálnymi potrebami.

Na výstave nechýbajú ani ľahko čitateľné knihy. Tie sú vďaka minimu textu, jednoduchému príbehu, prehľadnému dizajnu a zrozumiteľným ilustráciám dobrým pomocníkom pre deti s poruchami učenia alebo oneskoreným mentálnym vývinom. Návštevníci si môžu zalistovať v knihách vydaných v angličtine, nemčine, španielčine, ale aj japončine či perzštine. Mnohé z kníh, najmä z kategórie obrázkových titulov, vynikajú aj ilustrátorským spracovaním.

„Snáď prinesie zážitok väčšej empatie voči ľuďom s postihnutím, to bol náš cieľ,“ poznamenala Jana Michalová, ktorá výstavu v dvoch miestnostiach „rozanimovala“ mnohými hracími prvkami. Malým návštevníkom tak dáva možnosť prostredníctvom hry, pri ktorej plnia úlohy, vyskúšať si, aké je to byť „v koži dieťaťa s postihnutím“ a spoznať hrdinov výnimočných kníh. Najprv však dostanú inštrukcie. „V druhej miestnosti ich čaká hra osudu – kocka s piktogramami znázorňujúcimi šesť postihnutí našich literárnych hrdinov, ktorí svojim príbehom prezentujú, čo to znamená, keď je niekto telesne postihnutý, autista či zrakovo postihnutý,“ vysvetľuje autorka interaktívnej hry, v ktorej si deti hádžu kockou. Keď im padne určité postihnutie, v „prezliekarni“ nájdu rekvizity, pomocou ktorých sa môžu premeniť na podobu hrdinu s postihnutím a následne ich čaká šesť úloh, ktoré treba plniť. Napríklad sa posúvať pomocou vozíka, barlami, alebo požiadať o pomoc asistenta.

Medzi úlohami nechýba krížovka či zvukové alebo hmatové pexeso. „Počas plnenia úloh majú deti príležitosť naraziť na terapeutické pomôcky, ktoré sme si požičali z domovov sociálnych služieb,“ povedala pre TASR Michalová. Medzi knihami, ktoré sú kľúčom k riešeniu úloh a hracími prvkami, sa tak deti zoznámia aj s reálnymi pomôckami, ktoré ich kamaráti s postihnutím používajú pre svoj rozvoj.

Projekt nemá podľa jeho autoriek vzbudzovať ľútosť, ale prispieť k lepšiemu pochopeniu tejto skupiny detí a ich potrieb, a tiež vyvolať rešpekt voči deťom s postihnutím. „Mnohí literárni hrdinovia nepociťujú svoje postihnutie ako problém, ale naopak, sú obdarení odlišnou optikou vnímania sveta. Často majú mimoriadne vyvinuté ostatné zmysly a rôzne schopnosti, ale v jednom sa vôbec nelíšia od ostatných detských hrdinov – v túžbe po priateľstve, hrách a veľkých dobrodružstvách,“ upozorňuje Ondrejičková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana