Zomrel kreslič Steve Ditko - autor Spider-Mana tak, ako ho poznáme

Vo veku 90 rokov zomrel americký autor komiksov Steve Ditko, ktorý sa podieľal na vzniku svetoznámych postáv vydavateľstva Marvel: Spider-Man a Doctor Strange. Web The Hollywood Reporter v piatok napísal, že umelcovo telo našli v jeho byte v New Yorku 29. júna, muž zrejme zomrel asi dva dni predtým. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.

07.07.2018 08:03
debata

Postavu Spider-Mana vytvoril Ditko spoločne so šéfom Marvel Comics Stanom Lee v roku 1961. Lee zveril podobu Spider-Mana Ditkovi potom, čo ho neuspokojilo prevedenie kresliča Jacka Kirbyho. Ditko potom mladému hrdinovi s pavúčími schopnosťami dal červenomodrý oblek, ktorý je dnes známy po celom svete. V roku 1963 kreslič vdýchol život postave Doctora Stranga, ale o tri roky neskôr po spore s Leeom vydavateľstvo Marvel opustil.

Ihneď po zverejnení správ o umelcovej smrti sa na sociálnych sieťach začali objavovať odkazy od fanúšikov vrátane britského spisovateľa Neila Gaimana. „Steve Ditko bol verný svojim ideálom. (…) Často imitovaný. Nikdy vyrovnaný. Viem, že som iným človekom v dôsledku toho, že bol na tomto svete,“ napísal na twitteri Gaiman.

Aj po odchode z Marvel Comics sa Ditko venoval kresleniu a jeho diela vychádzali až do 90. rokov. The Hollywood Reporter uvádza, že sa snažil žiť nenápadne, väčšinu žiadostí o rozhovory odmietal a na mediálnom ošiali, ktorý sprevádzal sfilmovanie príbehov jeho postáv, sa nijako nezúčastnil.

Uznanie mu na internete vyjadril napríklad aj režisér Edgar Wright, podľa ktorého bol nedávno zosnulý umelec „viac ako vplyvný na nespočetnom množstve rovín existencie“. „Nikdy naozaj neprofitoval zo svojich komiksových výtvorov, ktoré vydržali po desaťročia, ale jeho práca nebude nikdy zabudnutá,“ napísal Wright.

debata chyba
Viac na túto tému: #Steve Ditko