Je ešte Cena Oskára Čepana lákavá?

Umenie nie je šport. "Má byť súčasťou živnej pôdy, nie vyschnutým kýpťom," zhodli sa pred rokom finalisti Ceny Oskára Čepana.

13.07.2018 13:00
Emília Rigová: Covering Up Foto:
Emília Rigová: Covering Up
debata

A namiesto predstavenia sólo projektov sa štvorica výtvarníkov rozhodla vytvoriť spoločný projekt. Možno aj minuloročný rozruch okolo súťaže pre mladých vizuálnych umelcov do 40 rokov sa podpísal pod menší záujem zmerať si sily s konkurenciou. S ambíciou vyhrať pobyt v New Yorku a finančnú odmenu sa rozhodlo súťažiť 29 autorov. Len na porovnanie – v roku 2010 sa do súťaže prihlásilo rekordných 60 výtvarníkov.

Mená štyroch finalistov sú už známe – Lucie Mičíková, Adam Novota, Emília Rigová, Boris Sirka. „Ich tvorba reprezentuje mnohorakosť súčasných umeleckých prístupov, ktoré siahajú od neokonceptuálnych stratégií a sociálne angažovaných diel až k novému kritickému vymedzeniu sa voči moderným a neoavantgardným paradigmám. Tieto pozície dokazuje v tvorbe vybraných finalistov vysoká úroveň umeleckej kvality a súčasnosť výpovede,“ uviedol predseda medzinárodnej komisie, historik umenia a šéfkurátor viedenského Múzea moderného umenia Rainer Fuchs.

Stvoriť nového ducha sa konfrontáciou tradičného a hypermoderného snaží v objektoch a audiovizuálnych dielach Boris Sirka. Emília Rigová sa v inštaláciách a grafike zaoberá sociálnymi stereotypmi aj marginalizovanými etnickými skupinami. Reflexii procesov mentálnej a politickej manipulácie sa vo svojich intermediálnych inštaláciách venuje Adam Novota. A v centre pozornosti Lucie Mičíkovej je skúmanie trvácnosti a premenlivosti prostredníctvom metafory efemérnych a krehkých štruktúr.

„Rodová rovnosť predstavovala dôležitý aspekt výberového procesu, rovnako aj snaha o inkluzívnosť rôznorodosti na umeleckej scéne,“ pripojil teoretik umenia a riaditeľ pražského Centra pre súčasné umenie Futura a člen odbornej komisie Michal Novotný.

Štvorlístok finalistov má tri mesiace na to, aby pripravil svoje autorské prezentácie. Po Žiline, Košiciach a Nitre budú tento rok vystavené v Bratislave, presnejšie na treťom poschodí bývalého obchodného domu Dunaj. Vernisáž bude 4. októbra, meno laureáta 23. ročníka Ceny Oskára Čepana vyberie komisia po zhodnotení tvorivých výstupov 25. októbra. Okrem šeku na 3000 eur získa víťaz aj dvojmesačný tvorivý pobyt v Residency Unlimited New York a po návrate možnosť predstaviť sa samostatnou výstavou.

„Kľúčová je programová podpora a export tvorby finalistov do zahraničia. Napríklad aj formou samostatnej prezentácie laureáta v zahraničí, ktorá je jedným z predmetov aktuálnych rokovaní s novým spoluorganizátorom (platforma pre podporu umenia Collective – pozn. red.),“ zdôraznila Lucia Gavulová, nová riaditeľka Nadácie – Centra súčasného umenia, ktoré súťaž organizuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #tvorba #umenie #Cena Oskára Čepana #výtvarník #atraktivita