Grafické dejiny Slovanstva v Galérii v podkroví

„Nielen modernizmus má bohaté zastúpenie v súčasnom výtvarnom umení“ odznelo na výstave originálnych diel ruského výtvarníka Alexandra Vasilieviča Jerašova v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici v Lazovnej ulici.

18.07.2018 14:07
debata

Výstava originálnych diel maliara – grafika Alexandra Jerašova Letopis je ojedinelou svojho druhu. Monotematizmus – to je sféra, ktorej sa maliar oblúkom vyhýba.

„Bonbónikom“ na jeho tvorbe je reflektovanie súčasnosti cez prizmu dejín starobylého ruského mesta Suzdaľ, perly stredovekého Ruska. Grafiky zobrazujú najväčšie medzníky nielen dejín Ruska, ale tiež mnoho zo spoločných dejín všetkých slovanských národov. Vaša účasť na výstave zaznamená prechod od táboriska starovekého človeka až po roky minulého storočia, od Krstu Ruska, až po prvý let človeka – Jurija Gagarina – do vesmíru. Na týchto umeleckých dielach je zachytené dedičstvo veľkého ruského vojvodcu, svätého Alexandra Nevského, po nešťastie, ktoré priniesla Vláda samozvancov (zvaná tiež Obdobie smuty), vpád Napoleonových vojsk, tragické udalosti Prvej svetovej vojny, oslobodenie od fašizmu a Posvätné Víťazstvo, vrátane vytvorenia vojenských zoskupení generála L. Svobodu v Suzdali.

Výstava ruského výtvarníka Alexandra... Foto: Archív Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici
Alexander Vasilievič Jerašov Výstava ruského výtvarníka Alexandra Vasilieviča Jerašova Letopis zaznamenáva široké dejiny Slovanstva.

Každý obraz v galérii rozpráva vlastný príbeh alebo lepšie mnoho príbehov o dejinách ľudstva prostredníctvom pohľadu v histórii pevne zorientovaného človeka s osobitným talentom rozprávať príbehy štetcom. Každý priestorový kút na obraze je miestom, kde je možné vsadiť myšlienku, objav, pocit či názor. Lebo Jerašov – to nie je len výtvarné umenie – to je umenie odkrývať dejiny ľudstva podčiarknuté schopnosťou zaznamenať poznanie graficky.

Alexander Vasilievič Jerašov sa narodil 18. decembra 1972. Študoval na škole výtvarných umení, na umeleckom oddelení, v meste Jermak. Skončil Pavlodarskú Akadémiu menia Vystavoval svoje diela na umeleckých výstavách v Rusku a v Kazachstane. V roku 2016 sa zúčastnil na umeleckom veľtrhu vo Veľkej Británii Works on Paper Fair. Je členom Zväzu umelcov Kazachstanu.

Alexander Vasilievič Jerašov je autorom viac ako 500 umeleckých diel, prevažne grafík. Umelecké diela maliara sa nachádzajú v štátnych a súkromných zbierkach Kazachstanu, Ruska, Nemecka, Veľkej Británie a ďalších krajinách.

Výstava potrvá do 10. augusta 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví