Tip na výstavu: Drôtená zoo a v nej obyvatelia od mravca až po slona

Až do 30. augusta si možno pozrieť fascinujúce exponáty Drôtenej zoo. Nachádza sa v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave a ukáže tradície i súčasnosť v drotárskej tvorbe.

20.07.2018 15:00
Záber z výstavy Drôtená Zoo. Foto:
Záber z výstavy Drôtená Zoo.
debata

Kurátorom piateho ročníka drotárskej výstavy je Jozef Šabo. „Združenie Galéria drôtu spája nadšencov drôtovania, amatérov aj profesionálov, tvorcov úžitkových predmetov, filigránskych šperkov aj veľkých sôch. Prevažná väčšina z nás je z Bratislavy a blízkeho okolia, ale spolupracujeme s drotármi z celého Slovenska i Česka,“ vysvetľuje Dagmar Juríková.

Keďže drotárom sa zatiaľ nepodarilo získať stále priestory pre svoje výstavy, posledných päť rokov svoje diela návštevníkom ukazujú v Primaciálnom paláci. "Vytvorili sme takto tradíciu, naša galéria ožije na dva letné mesiace, aby ukázala krásu tohto jedinečného umeleckého remesla našincom i zahraničným turistom. Niektoré diela vystavujeme každoročne – vzácne historické kusy už nežijúcich autorov alebo najkrajšie diela zo súkromných aj z vlastných zbierok. Dominantou každého ročníka výstavy je naše spoločné dielo – strom lipa veľký 2,5 metra. Na jeho tvorbe sa podieľal scénický výtvarník, kováč a asi 25 drotárov. Doteraz sme ho úplne nedokončili, tak na ňom názorne ukazujeme, ako sa tvorí dielo: kostra, spájanie drôtov, vypletanie plochy alebo priestoru, aké nástroje pri práci používame. Strom zmontujeme z viacerých častí priamo na mieste v sále. Výstavy obmieňame, vymyslíme hlavnú tému roka a týmto dielam dávame najväčší priestor. Minulý rok to bol vodný svet a ryby. V kovovej konštrukcii – megaakváriu – plávalo vo vzduchu 60 rýb a rybičiek. Tohtoročná téma je zoo, takže návštevníci sa môžu tešiť na slony, žirafu, jeleňa, koníky, veveričky, vrabce, havrany, pelikána, supa, hrdličky, bociana, žabky, jaštery, hady, divé svinky, kohúty, netopiera, ježkov, korytnačku, bobra, motýle, vážky aj mravce.

Všetky tieto exponáty sa budú uchádzať o hlas v súťaži Najkrajšie zvieratko výstavy." Okrem zvierat sú na výstave aj modely domov, kostolov či dopravných prostriedkov – lietadlá, vzducholoď, balón. Ženy potešia drôtené šperky.

Záber z výstavy Drôtená Zoo. Foto: Galéria drôtu
Záber z výstavy Drôtená Zoo. Záber z výstavy Drôtená Zoo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Primaciálny palác #drotár