Fotograf Kratochvíl odmieta obvinenia z obťažovania

Kým kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu známa ako MeToo postupne odhalila zákulisie filmového priemyslu či ďalších odvetví, fotografickej brandži sa vyhla. Tvrdí to americký magazín pre novinárov Columbia Journalism Review (CJR), ktorý upozorňuje, že obvinenia z nevhodného správania k ženám sa týkajú aj prominentných fotografov, okrem iného aj českého fotografa Antonína Kratochvíla.

25.07.2018 20:16
Antonín Kratochvíl Foto: ,
Antonín Kratochvíl počas otvorenia výstavy Domovina_Homeland v Bratislave v roku 2014.
debata

Kratochvíl, ktorý pracoval pre zvučné magazíny ako Vogue, Rolling Stone či Newsweek a ktorý dlhodobo žije v USA, všetky obvinenia odmieta. V reakcii na kauzu mu medzitým newyorská fotografická agentúra VII, ktorú v roku 2001 spoluzakladal, pozastavila členstvo a začala interné vyšetrovanie.

„Úprimne vám môžem povedať, že všetky obvinenia sú fiktívne,“ napísal Kratochvíl magazínu CJR. „V agentúre sme mali počas môjho aktívneho pôsobenia nejaké nezhody, ale nič tejto povahy,“ dodal k obvineniam. Magazín sa však odvoláva na výpovede dotknutých žien či na svedectvo niekoľkých ľudí, ktorým sa obete údajného Kratochvílovho správania zverili. Jednou z nich je Anastasia Taylorová-Lindová, ktorá tvrdí, že ju v roku 2014 na výročnom stretnutí členov VII Kratochvíl obchytkával na prirodzení.

Podľa jej slov vtedy nijako nereagovala, pretože to vtedy chápala ako daň, ktorú musí zaplatiť ako mladá žena snažiaca dostať sa do fotografického prostredia ovládaného mužmi. „Tiež som nič nepovedala, pretože som nechcela vyzerať ako otrepaná ,hysterkaʻ, ktorá sa sťažuje. Nepovedala som nič aj preto, že tí ľudia, ktorým som to povedať mohla, boli v miestnosti, čo z nich robilo spoluvinníkov,“ dodala.

Taylorová-Lindová tiež opísala prvé stretnutie s Kratochvílom, ktorý nehľadiac na prítomných kolegov vyniesol lascívnu poznámku o jej poprsí. „Takéto veci sa vo VII vždy diali v prítomnosti kolegov a priateľov. Každý o tom vedel a každý by povedal len niečo ako: Ach, to je jednoducho Antonín,“ uviedla.

Kratochvíl podľa výpovede štyroch ľudí tiež obťažoval niekdajšiu členku VII Stephanie Sinclairovú. V roku 2008, než sa pripojila k agentúre, jej počas popíjania kávy vykladal oplzlosti a neskôr ju proti jej vôli pobozkal na ústa, uviedla Lauren Greenfieldová, bývalá členka VII, ktorej sa Sinclairová zverila. Sinclairová sa vtedy uchádzala o vstup do VII, tak pre ňu bolo zložité si na zakladajúceho člena sťažovať.

O štyri roky neskôr bola Sinclairová priradená do Prahy, kde bol Kratochvíl, ktorého preto kontaktovala. V českej metropole sa zišli na večeri a na káve. Podľa Greenfieldovej si fotograf opäť neodpustil obscénne komentáre. Sinclairová jej tiež povedala, že sa sťažovala vedeniu agentúry, ktoré ale nič neurobilo.

Kratochvíl svoj vzťah so Sinclairovou opisuje inak. Pozvanie, ktoré od nej v Prahe dostal, považuje za dôkaz, že ju nijako neobťažoval. „Keby sa z minulosti cítila akokoľvek pohoršená, nepozvala by ma na večeru a nežiadala o profesionálnu radu,“ napísal fotograf v reakcii na otázku CJR. Sama Sinclairová sa k incidentom odmietla vyjadriť kvôli dôvernej dohode, ktorá vyriešila jej spor s VII. Greenfieldová vyhlásila, že sa jej Sinclairová zverila v roku 2016.

Dokumentárna fotografka Andrea Bruceová vypovedala, že Sinclairová jej obťažovanie od viacerých členov VII takisto spomenula. Obzvlášť hovorila o Kratochvílovi. Rovnako sa vyjadrila aj fotoreportérka Newsha Tavakolianová a bývalý člen VII Marcus Bleasdale s tým, že im o Kratochvílovom správaní Sinclairová hovorila.

Magazín CJR zverejnil aj výpoveď istej fotoreportérky, ktorá si želá zostať v anonymite. Tá povedala, že ju Kratochvíl obťažoval hrubou poznámkou v roku 2005 na fotografickom festivale, kde mali obaja prejav. Uviedla, že sa tomu vtedy zasmiala, aby odviedla pozornosť, ale že nikto z jej kolegov, ktorí tam boli prítomní, nijako nezasiahol.

Agentúra VII vo vyhlásení, ktoré zverejnila na svojom webe, uisťuje, že jej cieľom je bezpečné pracovné prostredie, ktoré je otvorené všetkým, preto ju informácia o Kratochvílovi v článku CJR šokovala. „VII okamžite pozastavila zakladajúcemu členovi Antonínovi Kratochvílovi členstvo a začala vyšetrovanie,“ uviedla agentúra s tým, že tiež vykoná internú kontrolu pod dohľadom nezávislej skupiny expertov z médií, organizácií obhajujúcich ľudské práva aj súdnych úradníkov.

CJR sa popri Kratochvílovi venoval aj nevhodnému správaniu fotografa uruguajského pôvodu Christiana Rodrigueza, ktorý je v brandži tiež dobre známy. O ňom už skôr iné médiá uvádzali, že ženám dával sexuálne návrhy výmenou za profesijnú pomoc. Rodriguez obvinenia poprel.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotograf #sexuálne obťažovanie #Antonín Kratochvíl #MeToo