Oslavy sedemdesiatky SNG vzbudili nevídaný záujem

„Bol to šok!“ stručne a výstižne zhodnotila Alexandra Kusá počet zvedavcov, ktorí mali v horúci sobotňajší podvečer záujem o obchôdzku komplexu Slovenskej národnej galérie.

30.07.2018 12:00
SNG oslava Foto: ,
Na výstavu Filla – Fulla lákal výklad Kataríny Bajcurovej.
debata

Viac ako dve stovky najmä mladých, ale aj skôr narodených sa chceli dozvedieť, ako pokročila rekonštrukcia a modernizácia našej erbovej galerijnej inštitúcie. Aj keď si riaditeľka SNG pomáhala megafónom, informácie o zmenách, ktoré stavba podstúpila takmer za dva a pol roka, počuli len tí, čo boli nablízku.

„Depozitárny sedemposchodový dom je postavený. Zbierky nemajú rady svetlo, musí v nich byť regulovaná teplota i vlhkosť. Budova má preto jediné, no veľké okno, cez ktoré dostaneme dnu veľké diela,“ vysvetľovala. Hrubú stavbu ešte treba zaizolovať a obložiť. Administratívna budova vyrástla o siedme poschodie, ktoré už má aj okná. Horné poschodia dotvárajú už aj obklady, vo vnútorných priestoroch vyrastajú priečky. Stojí už konštrukcia nadstavby nových expozícií.

Oslavy sedemdesiatky v SNG.
Oslavy sedemdesiatky v SNG.
+5Oslavy sedemdesiatky v SNG.

„Na Vodných kasárňach robia vonkajšie fasády. Nastúpila murárska čata, lebo aj s pamiatkarmi sme si už definitívne určili, ako definitívne pôjdeme. Vo výrobe sú okná do arkád, ktoré na jeseň osadia. Predpokladám, že do zimy by chceli všetky objekty uzavrieť, aby mohli pracovať vo vnútri,“ pokračovala Alexandra Kusá. Niekedy musí prísť na stavbu aj tri razy do týždňa. Poteší ju, ak tam dlhšie nemusí ísť, postupujúce práce tak vraj vidno lepšie.

„Z rozpočtu skoro 49 miliónov eur sa doteraz prestavalo 30 percent. Neskôr sa budú dodávať sofistikované technológie, ktoré sú oveľa drahšie ako doterajšie práce,“ vysvetľuje riaditeľka SNG. A pridáva, že najväčšou oslavou pre ňu bude koniec roka 2019, keď by mala byť rekonštrukcia a modernizácia dokončená.

Toto všetko sa teraz nahrnie do galérie? Hrozili sa podaktorí, čo obchôdzku celého komplexu SNG s výkladom absolvovali a chystali sa vojsť dnu. Aj bez ich prúdu bolo na všetkých troch poschodiach také množstvo ľudí, že pripomínali ruch na špičkovej výstave vo viedenskej Albertine či v parížskom Louvri. Živijó bolo naozaj magnetom. Najmenší sa zabávali hrou, ako urobiť poriadok v pokladoch, čo nazbierali. O niečo staršie deti si zas vyrábali schránky na vecičky, čo si mimoriadne cenia.

Nečudo, že pred art kioskami SNG.digital a Digitálne technológie v službách SNG bola tlačenica. Používateľov najmodernejších technológií zaujímalo, ako vzniká web umenia a jeho aplikácie, aj cesta umeleckého diela z hmotného sveta do digitálneho a späť. Priťahoval aj Ladislav Mednyánszky a jeho skicáre, ktoré mu slúžili ako bohatý zdroj motívov. Ďalší sa zvedavo prehŕňali zaujímavosťami z privátneho fondu Ľudovíta Fullu. Pozornosť pútalo aj rozprávanie o zákernostiach grafikov, ktorými kedysi miatli divákov.

„Gratulanti nemusia nosiť darček, dostanú ho – stačí prísť,“ avizovala Alexandra Kusá. Plagáty s fotografiami Jána Kekeliho išli na dračku. Nerozhodní si pre istotu zrolovali aj všetkých šesť. Prúdy návštevníkov s pribúdajúcim časom neredli. Sedemdesiat sviečok na narodeninovej torte sfúkavala zaplnená Berlinka. A zvitky plagátov prezrádzali nočnému mestu, že ich majitelia patrili k stovkám návštevníkov, čo si pochutnali na narodeninovom menu, ktoré servírovala SNG pri príležitosti svojej sedemdesiatky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #SNG #alexandra kusá #narodeninová oslava