Socha, duch, obraz a svetlo sa spojili na výstave v Košiciach

Vybrané diela z obdobia gotiky a baroka z vlastných zbierok predstavuje najnovšia výstava vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach. Pod názvom Socha, duch, obraz, svetlo – Príbehy zbierky starého umenia je prístupná do 14. októbra.

31.07.2018 09:00
Východoslovenská galéria výstava Foto:
Výstava s názvom Socha, duch, obraz, svetlo – Príbehy zbierky starého umenia je prístupná do 14. októbra.
debata

„Je to taký úzky výber diel starého umenia, ktorých v zbierke nemáme veľa a majú v nej naozaj veľmi solitérne postavenie. Divák na výstave nájde celkovo 22 diel, a to od drevených polychromovaných plastík cez závesné obrazy až po oltárne maľby,“ priblížil pre TASR kurátor Miroslav Kleban.

Exponáty chronologicky spadajú do obdobia od konca 14. storočia po koniec 18. storočia. Návštevník sa zoznámi s najstarším dielom galérie, s najďalej zapožičaným dielom, s dielom najvzdialenejšej proveniencie či s dielami, ktoré galérii v skutočnosti nepatrili. Z pohľadu profilácie zbierkového fondu galérie na 19. a 20. storočie predstavujú diela starého umenia marginálny, kvantitatívne malý a spravidla uzavretý súbor, do ktorého nepribúdajú nové akvizície. Význam tejto kolekcie teda podľa Klebana nespočíva vo „veľkých dejinách“ gotiky a baroka, ale vo vyrozprávaní „malých dejín“ historického dedičstva regiónu a jeho umeleckej zbierky uchovávanej VSG.

Výstava Socha, duch, obraz, svetlo – Príbehy... Foto: © Východoslovenská galéria
Východoslovenská galéria Výstava Socha, duch, obraz, svetlo – Príbehy zbierky starého umenia.

„Keďže tie diela sú jedinečné, špecifické a nie je ich veľa, rozhodli sme sa tú koncepciu výstavy postaviť skôr na tom, aby to bolo atraktívne pre diváka z pohľadu zberateľskej inštitúcie. Snažili sme sa predstaviť životný cyklus jednotlivých zbierkových predmetov, to znamená, v ktorom roku a za akých okolností boli nadobudnuté do zbierky, pri tých najvýznamnejších dielach nájde divák obšírnejší opis, či už je to kontext autora a obdobie, v ktorom pôsobil,“ uviedol Kleban.

Zriedkavo vystavovaná kolekcia najstarších diel VSG prináša zážitok zo stretnutia s dobou, keď umenie bolo remeslom a estetika krásou. Minimalistická, ale zato barokovo efektná inštalácia odhaľuje vraj príbehy zbierkových umeleckých predmetov prepojených duchovnosťou a svetlom. „Aj preto má výstava názov Socha, duch, obraz, svetlo, pretože sú to vlastne také štyri elementy, ktoré sa objavujú či už v tom hmotnom, alebo nehmotnom ponímaní. Dá sa povedať, že tým 23. exponátom na výstave je práve svetlo, ktoré dotvára celkovú atmosféru,“ doplnil Kleban, ktorý výstavu pripravil spolu s Katarínou Nádaskou.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Baroko #gotika #Východoslovenské múzeum Košice