Ako vidí Hejtslovákov Ivana Šáteková

Vyhrážajú sa, že im ublížia. Ba aj smrťou. Z občianskych aktivistov, kritikov najrôznejších konšpiračných teórií i mediálne známych ľudí si urobili terče pre vulgárne a nenávistné slovné pľuvance.

08.08.2018 14:00
Hejtslováci
Výstavou Hejtslováci reaguje Ivana Šáteková na aktuálne dianie v spoločnosti.
debata

Čo s kyberšikanou na sociálnych sieťach? Zakazovať, cenzurovať, ignorovať alebo, naopak, reagovať, aj keď druhá strana je k racionálnym argumentom hluchá? Hoci výtvarníčka Ivana Šáteková túži po harmónii a duševnej pohode, problém ju vyprovokoval k umeleckej reflexii. Najnovšie diela vystavuje v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici pod názvom Hejtslováci.

Ako vzácne muzeálne predmety ohradila červeným lanom z hliny vymodelované drobné busty aktivistov, novinárok a scenáristov. Sériu objektov, chránených pred prípadným poškodením, nazvala Nedotknuteľní. Ich najhejtovanejšie statusy a komenty z facebooku a osobnej korešpondencie, ktoré jej títo ľudia poskytli, zarámovala a zavesila na stenu. Inštaláciou Hejtslováci tak vytvorila bizarné panoptikum súčasnej slovenskej ľudovoumeleckej tvorivosti.

„Ivana Šáteková vie vyjadriť kritický názor, zaujať postoj. Vo svojej tvorbe sa snaží reagovať a poukazovať na rôzne problémy. Nemoralizuje, nesúdi, ale komentuje s nadhľadom, humorom a iróniou,“ hovorí kurátor výstavy Omar Mirza. Pôvodne síce uvažovali, že v Banskej Bystrici predstavia výstavu Hore halj, dole halj, ktorou minulý rok podpichla nejedného „kvázi rodoľuba“, hlúpe a nezmyselné hejtovanie však napokon prinútilo Ivanu Šátekovú k aktuálnej reakcii rečou umenia.

„Nepracujem s vnútornou intimitou, ale skôr spracovávam témy spoločenské. Považujem to za nutné, mali by neustále rezonovať a byť varovaním,“ vysvetľuje tridsaťtriročná výtvarníčka, ktorá sa často vyjadruje k aktuálnym problémom spoločnosti. Inšpiruje sa komiksmi a fotografiami, ktoré nachádza v knihách alebo na internete. Okrem maľby a kresby používa aj médiá ako výšivka, objekt či interaktívna inštalácia. Nápadito prepája históriu, folklór a ľudové tradície so súčasným svetom, aby tak komentovala hlboko zakorenené paradoxy a absurdity, pretrvávajúce v slovenskej spoločnosti.

Na stenu premieta z internetu stiahnuté hejty ľudí, ktorí výstavu ani nevideli, ale nedá im na ňu nezareagovať. Nepovažujú za potrebné o videnom popremýšľať, ale okamžite reagujú. Najlepšie negatívne, veď čím horšie, tým lepšie. Multimediálnu inštaláciu nazvala Hej ty v papučkách! Tí, čo na výstavu predsa len prídu, tiež môžu ventilovať svoje názory. Priestor im poskytuje interaktívna inštalácia Múr nárekov, ktorá pripomína adventný kalendár. Do jeho okienok môžu napísať akékoľvek reakcie. „Hejtovanie sa stáva novým národným športom a možnosťou neobmedzenej sebarealizácie. Anonymita internetu poskytuje komfortný priestor,“ hovorí kurátor. „V komentároch pod príspevkami spoločensky angažovaných osôb na sociálnych sieťach sa naplno prejavujú ,tradičné hodnoty' ako xenofóbia, homofóbia, mizogýnia, šovinizmus, rasizmus či antisemitizmus. Nie je tu miesto ani čas na slušnú diskusiu. Konšpiráciami kŕmené emócie vyhrávajú nad racionálnymi argumentmi,“ pokračuje. Séria Sám proti všetkým, ktorá je výsledkom autorkinho rezidenčného pobytu vo Švédsku, expozíciu dopĺňa. Na obrazoch zachytila postavy, ktoré sa ocitajú zoči-voči nekompromisnému davu. „Sú to reakcie na rôzne situácie, v ktorých väčšina odmieta jednotlivca len na základe jeho či jej názorov, vierovyznania, sexuálnej orientácie alebo farby pleti,“ dodáva Omar Mirza.

Výstava Ivany Šátekovej Hejtslováci, ktorá sotvakoho nechá ľahostajným, bude v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii do 30. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Hejtslováci