Tip na výstavu: Neďaleko od rušných davov

Kovové zábradlie vlniace sa húštinou vysokých stromov a krovísk napovedá, že lemuje akýsi zabudnutý most. Sotvakto by prišiel na to, že ide o zákutie na jednom z bratislavských brehov Dunaja.

14.08.2018 06:00
debata
Výber fotografií z cyklu Okolo rieky...... Foto: Jana Ilková
Výber fotografií z cyklu Okolo rieky... vystavuje Jana Ilková v Stredoslovenskom dome fotografie. Výber fotografií z cyklu Okolo rieky... vystavuje Jana Ilková v Stredoslovenskom dome fotografie.

Sotvakto by prišiel na to, že ide o zákutie na jednom z bratislavských brehov Dunaja. Podobných hlavolamov možno na fotografiách Jany Ilkovej nájsť veľa. Výstavou Okolo rieky… v Stredoeurópskom dome fotografie pozýva na dobrodružnú výpravu po miestach, kam obyčajný smrteľník zablúdi málokedy. Pritom ani nie sú priveľmi vzdialené od rušných a dôverne známych lokalít v strede Bratislavy.

„Prvé fotografie vznikli počas prechádzky, keď sme zablúdili do nákladného prístavu. Kúsok od centra sme sa ocitli v úplne inom svete. Neskutočná atmosféra lokality na zaujala natoľko, že som sa rozhodla venovať téme rieky dlhodobejšie,“ povedala pre Pravdu Jana Ilková. Časom si vymedzila územie od oblasti Malého Dunaja až po karloveské rameno, ktoré je popretínané piatimi mostmi. „Zaujala ma vysoká koncentrácia priestorov, ktoré zdanlivo nemajú majiteľa ani programovú náplň, a vytvárajú akési ostrovy. Aj keď sa nachádzajú v centre hlavného mesta, častokrát som tam bola sama. Zostávajú na nich skôr len stopy po ľudskej prítomnosti,“ pokračovala.

Chátrajúci podchod, ktorý zarastá bujná zeleň. Haldy sutín a kamenia. Ošarpané budovy, z ktorých sa dávno vytratil život, keďže ich už nikto nepotrebuje. Hrdzavejúce potrubie, čo pretína zanedbané územie. Aj to sú stopy, ktoré po sebe zanecháva človek. „Fotograficky som síce zmapovala celé územie, ale vo vystavenej sérii mi ide skôr o výtvarné uchopenie témy. A snažím sa zachytiť podstatu týchto území,“ vysvetľovala kľúč, podľa ktorého vyberala fotografie z rozsiahleho cyklu, v ktorom naďalej pokračuje.

Predtým ako objavila Jana Ilková tému rieky, fotograficky spracovávala najmä intímne námety ako telo, rodina, vzťahy. Fotografovala svojich blízkych aj kamarátky. Postupom času pridala k vizuálne pôsobivým fragmentom krajiny a opustených zátiší aj človeka. Už to nebol len prázdny karavan obrastený brečtanom. „Častokrát skutočne dlho nikoho nestretnete. Postupne som začala portrétovať aj ľudí, ktorí sú s územiami na brehoch Dunaja spätí. Sú tam rybári, vodáci, záhradkári, veľmi veľa ľudí bez domova. A rozhodla som sa ich zachytávať tak, ako som ich stretávala – ako jednotlivcov,“ povedala štyridsaťročná fotografka. Priznala, že to bola pre ňu nová skúsenosť, keďže dovtedy fotografovala len dôverne známych ľudí. S osamelými neznámymi však vraj stačilo pustiť sa do diskusie. Ťažké to nebolo, dokonca mala pocit, že boli radi, že sa mohli vôbec s niekým porozprávať.

Výber fotografií z cyklu Okolo rieky...... Foto: Jana Ilková
Výber fotografií z cyklu Okolo rieky... vystavuje Jana Ilková v Stredoslovenskom dome fotografie. Výber fotografií z cyklu Okolo rieky... vystavuje Jana Ilková v Stredoslovenskom dome fotografie.

„Obrazy Jany Ilkovej nám pomáhajú vrátiť na mentálnu mapu mnohé zabudnuté mestské teritóriá a popritom vyskladávajú mozaiku so svojbytnou výtvarnou povahou, ktorá vypovedá o nás i našom vzťahu k urbánnemu mikrosvetu, ktorého sme spolutvorcami i konzumentmi zároveň,“ dodal v stredu podvečer na vernisáži kurátor výstavy Zoltán Holocsy.

Projekt Okolo rieky… je podmanivý a vzrušujúci zároveň. Z verejných zdrojov podporil výstavu Fond na podporu umenia. V Stredoslovenskom dome fotografie v Bratislave na Prepoštskej ulici č. 4 možno spoznávať neznáme územia na brehoch Dunaja a ich vizuálnu krásu do 2. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #fotografia #Jana Ilková