Iný pohľad na kultového Hobita ponúka nová výstava

Banskoštiavnická Galéria Jozefa Kollára ponúka pre milovníkov umenia ďalšiu výstavu zo série ilustrátorských výstav. Tentoraz je možné v galérii obdivovať 37 ilustrácií Petra Kľúčika z dosiaľ nevydanej verzie kultovej knihy Hobit od J. R. R. Tolkiena.

27.08.2018 05:00
Peter Kľúčik Foto:
Ilustrácie Petra Kľúčika k Tolkienovej knihe Hobit vystavuje Galéria Jozefa Kollára.
debata

Ako informuje Slovenské banské múzeum, pod ktoré galéria spadá, okolo rokov 1990 – 1992 sa vo vydavateľstve rozhodli, že už nailustrovaného Hobita od Petra Kľúčika nevydajú, lebo asi by sa to nepredalo, keď v tom čase už bola na trhu česká verzia. Za štvrťstoročie sa ilustrácie pokúsilo vydať ešte niekoľko vydavateľstiev, no vždy neúspešne.

„A tak ostali ilustrácie knihy J. R. R. Tolkiena len na papieri v jedinom exemplári. Stojí za to ich vidieť. Pozerať sa zblízka, ako autor pracuje s vlastnou fantáziou, veľmi podobnou filmom, ktoré vznikli o desaťročie neskôr, bez toho, aby videl akúkoľvek inú predlohu, ako ide po texte, ako do obrázkov vpletá fóry, ako postavičky drobných hobitov naberajú jeho tenkým perom na dynamike,“ informuje múzeum.

Peter Kľúčik absolvoval po ukončení Strednej školy umeleckého priemyslu Vysokú školu výtvarných umení v ateliéri Albína Brunovského. Ilustroval viac než 20, najmä detských a dobrodružných, kníh a je držiteľom mnohých ocenení opakovane získal cenu za Najkrajšiu knihu roka, ale aj Cenu Ľudovíta Fullu, je zapísaný na čestnej listine IBBY. Po roku 1991 prestal ilustrovať, v súčasnosti sa venuje voľnej tvorbe maľbe a grafike.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. V Galérii Jozefa Kollára potrvá do konca septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hobit #J. R. R. Tolkien #Galéria Jozefa Kollára #Peter Kľúčik