My, ľudia alebo: Keď sa stáva z jednotného množné číslo

V Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici v Pretóriu na Námestí Štefana Moyzesa 25 sprístupnili pútavú výstavu s názvom My, ľudia, We, the People.

19.09.2018 17:20
My, ľudia, Stredoslovenská galéria Foto:
Inštalácia Rupala Patila na výstave My, ľudia, We, the People v Stredoslovenskej galérii.
debata

Výstava s medzinárodnou účasťou je pútavá najmä rozložením svojich síl. Na dvoch poschodiach banskobystrického Pretória odhaľuje stavy a situácie, keď sa z jednotného čísla Ja stáva množné číslo My a ako sa tento proces uskutočňuje. Za zdanlivo ľahostajným pozadím s inštaláciami našich aj zahraničných umelcov, vzniká obsiahle umelecké jadro, ktoré atakuje návštevníka. Posun z Ja na My je na výstave analyzovaný z politickej, právnej a socio-kultúrnej perspektívy.

“,My, ľud, je úvodnou frázou z preambuly ústavy Spojených štátov amerických. Táto fráza, často citovaná v rôznych prejavoch a dokumentoch, sa má odvolávať na existenciu akéhosi nezávislého proto-zdroja: a teda mýtického pôvodu slova „my“, ktorý pretrváva ako univerzálny, nezmenený a radostný. Takéto fantázie a fikcie predstavujú silnú potrebu, no sú aj nebezpečnou hračkou, alebo, ako v prípade preambuly, aj príťažlivým a zároveň klamným nástrojom,” vysvetľuje pointu výstavy jej kurátorka Agnieszka Kilian.

“Vynútená jednotnosť nenecháva priestor pre nuansy zložitých identít a ich vzájomnú úpravu ani pre skutočné dôvody riešenia prijaté pri tvorbe normatívneho „my”.V normatívnom mechanizme "my“ sa zdá, že samotná osoba je len funkciou dobre fungujúceho organizmu, “pokračuje kurátorka.

K výstave pripravili organizátori skladačku, ktorá detailne informuje, a nakoniec aj vysvetľuje, snahy zúčastnených umelcov. Názvy jednotlivých inštalácií totiž viac ako rukolapne opisujú zámery autorov a sú abecedou v šlabikári.

Vystavujúci autori Anton Čierny, Ivan Jurica, Mateusz Kula, Marina Naprushkina, Rupali Patil, Agnieszka Piksa, Howardena Pindell, Nura Qureshi, Joanna Rajkowska, Kama Sokolnicka, Jaro Varga & Dorota Kenderová sa pohybujú v umeleckej suite, ktorá ich zjednocuje a zároveň odlišuje, aby bol pre návštevníka prierez výstavou viditeľný, zrozumiteľný a zároveň uchvacujúci. Hĺbka filozofického traktátu, ktorým výstava disponuje je zrozumiteľný pre žiakov základných škôl ako aj pre hĺbavých maliarov či filozofov.

Výstava My, ľudia v Pretóriu banskobystrickej Stredoslovenskej galérie potrvá do 4. novembra 2018. Komentovaná prehliadka výstavy My, ľudia bude 25.9. o 17.00 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria