Svetlo Bielej noci intenzitu nestratí

Bratislava v sobotu presiakne mágiou, a to nielen preto, že ju zahltí množstvo žiarivých umeleckých inštalácií. V tento deň sa už po štvrtý raz udeje malý zázrak.

28.09.2018 15:31
Počas Bielej noci poteší aj interaktívne dielo... Foto:
Počas Bielej noci poteší aj interaktívne dielo Waterlight Graffiti.
debata

Témou číslo jeden sa na malú chvíľu stane súčasné umenie, ktoré – aj keď pod rafinovaným rúškom farebných blikajúcich svetielok – láka do ulíc desaťtisíce zvedavcov. Aktuálny ročník organizátorov festivalu Biela noc poriadne preskúšal, z nárokov však nepoľavili a z galérií do verejného priestoru aj tentoraz vytiahli množstvo diel renomovaných svetových aj domácich umelcov.

Na návštevníkov Bielej noci, ktorá sa o týždeň presunie aj do Košíc, čaká 44 umeleckých zastávok a 196 vizuálnych umelcov, performerov, hudobníkov či dizajnérov. Aj keď názov napovedá, že ide o festival svetla, organizátori sa každým rokom snažia z tejto "škatuľky“ vymaniť.

"Stále prízvukujem, že sme hlavne multižánrový festival súčasného umenia a okrem tradičných projekcií a svetelného dizajnu prinášame aj rôzne objekty či interaktívne diela. Naším cieľom je prepájať rôzne žánre a umelcov, vytvárať dialóg medzi dielami a následne aj jednotlivými priestormi a architektúrou,“ priblížila festival jeho umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková.

Spoločným menovateľom bude podľa jej slov abstrakcia a budovanie nových mikrosvetov, v ktorých sa návštevník môže na chvíľku stratiť: "Rada by som vyzdvihla špeciálne technologické dielo Submergence od britského kolektívu Squidsoup, ktoré pomocou 5-tisíc svetelných bodov premení nádvorie Starej radnice na digitálne prostredie. Nevšedný zážitok sľubuje aj čiernobiela preliezačka od rakúskeho štúdia Numen, ktorá bude umiestnená v Zuckermandli, či maľba vodou na obrovskú LED stenu v rámci diela Waterlight Graffiti na námestí River Parku. Návštevníci budú môcť po prvý raz interaktívne ovládať aj svetelné lúče reštaurácie UFO.“

Staň sa turistom vo vlastnom meste. To je výzva, ktorú so sebou prináša pohybová performancia choreografa Williho Dornera. Na ľudí čaká netradičná prechádzka novou štvrťou Bratislavy, počas ktorej pestrofarebná skupinka umelcov zmení pohľad na okolité prostredie a architektúru.

"Performeri sa budú vkladať do rôznych priestorov – obsadia schodisko, vylezú na ministerstvo vnútra, Národné divadlo či dokonca bilbord,“ prezradila Pacáková. Podľa jej slov vzniklo počas tréningov aj množstvo humorných situácií, keď si umelcov ľudia zmýlili s vandalmi či exhibicionistami.

Výrazné zastúpenie budú mať aj slovenskí umelci ako napríklad Boris Vitázek, Zuzana Sabová, Viktor Frešo, Lubo Mikle, Lousy Auber a mnoho ďalších. Svojím dielom DNA leviatana prispel aj Pavol Truben. "Objekt hovorí o hľadaní pravdy, ktorá sa v mediálnom svete a na internete pomaly vytráca. Dielo vytvára štruktúru DNA tvora, ktorý je mýtickou bytosťou, nemal by existovať, ale zrazu sa objaví pre divákom. Rovnako ako polopravdy a fikcie,“ uviedol Truben. Zuzana Pacáková by rada upozornila aj na dielo Oblaky významnej slovenskej výtvarníčky Ilony Németh, Jara Vargu a Mariana Ravasza: "Ide o jeden z produkčne najnáročnejších projektov a absolútne to nebude vidieť. Aj v tom je čaro Bielej noci.“

Tento rok si organizátori dali obzvlášť záležať na tom, aby ľuďom okrem umeleckej kvality ponúkli aj zvýšený komfort. Niektoré diela s obmedzenou kapacitou preto sprístupnia už od piatka rána do nedele večera. Novinkou je tiež spolupráca s expertom na dav Martinom Královičom, vďaka ktorej chcú predísť kolíziám návštevníkov a áut. Pomôcť by mala najmä uzávera dopravy na dunajskom nábreží, kadiaľ povedie "vodná“ festivalová trasa.

Zvládnuť obrovské masy ľudí však nebol jediný problém, ktorý musel festival vyriešiť. Bratislavský samosprávny kraj sa na jar rozhodol investoval do umenia a kultúry menej peňazí a podujatie tak náhle prišlo asi o polovicu rozpočtu. Podľa Zuzany Pacákovej nebolo jasné, či sa ďalší ročník vôbec uskutoční, nakoniec ho však podržali partneri.

Čo sa týka negatívnych reakcií na sociálnych sieťach, veľkú hlavu si z toho nerobí: "Vždy tu boli a vždy aj budú a odkedy vznikol facebook, je ich počuť ešte viac. Keď si ich však porovnám s masou, ktorá festival každoročne navštívi, ide o zanedbateľné množstvo. Počas Bielej noci sa vždy snažím prechádzať sa mestom, sledovať reakcie ľudí, a práve táto spätná väzba je pre mňa smerodajná. A keď vidím všetkých tých usmiatych ľudí, viem, že to má zmysel. Mojím cieľom však nie je len to, aby sa diela návštevníkom páčili. Umenie je subjektívne a prirodzene tak vyvoláva rôzne emócie. Zrazu sa však stáva centrom dialógu, a to je najdôležitejšie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #umenie #Biela noc #hra #svetlo