Cenu CE.ZA.AR 2018 získal DuboDom aj synagóga v Žiline

Bratislavská Stará tržnica bola v stredu miestom 17. ročníka vyhlásenia výsledkov Ceny za architektúru Slovenskej komory architektov CE.ZA.AR 2018. Porota vyberala najlepšie diela v šiestich kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Obnova a prestavba, Interiér a Exteriér.

04.10.2018 16:42
Nová synagóga Žilina Foto:
V kategórii Obnova a prestavba si ocenenie prevzal autorský tím Martin Jančok, Michal Janák a Eva Štrocholcová za obnovu Novej synagógy v Žiline.
debata

Ocenenie v kategórii Rodinné domy si odniesol Pavol Šiška za DuboDom v Svätom Jure, na projekte spolupracovali Peter Sálus a Michal Bažalík. V kategórii Obnova a prestavba si ocenenie prevzal autorský tím Martin Jančok, Michal Janák a Eva Štrocholcová za obnovu Novej synagógy v Žiline.

Cenu v kategórii Exteriér získalo Námestie Centrum na Sídlisku III v Prešove dvojice autorov Irakli Eristavi a Pavol Šilla s prispením spolupráce Martina Jančoka. Objekty so zmiešanou funkciou v Trnave získali ocenenie v kategórii Bytové domy, autormi projektu sú Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová a Jakub Španiel.

V kategórii Občianske a priemyselné budovy získal cenu projekt Mlynica Bratislava kolektívu autorov Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková a Tomáš Vrtek, spoluprácu na projekte mali Roman Žitňanský, Katarína Bergerová a Patrícia Botková. Prízemný byt v Bratislave autorského tímu Tomáš Krištek, Laura Pastoreková a Ondrej Kurek získal Cenu v kategórii Interiér.

Mimoriadne ocenenie Patrón architektúry za osobitný prínos pre rozvoj architektúry, ktorý nie je vyjadrený architektonickým dielom, udelila Slovenská komora architektov iniciátorovi projektu Nemocnica budúcnosti v Martine, je ním Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine. Cenu verejnosti na základe hlasovania získala Obnova meštianskych domov v Trnave.

O udelení cien rozhodla medzinárodná porota, na čele ktorej bol architekt Pavel Nasadil z Českej republiky. V prvom kole porota vyberala z 85 prihlásených návrhov, do užšieho výberu sa dostalo 22 z nich. Úlohou ocenenia CE.ZA.AR je zdôrazniť kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, poukázať na kvalitu budovaného životného prostredia a predovšetkým kultivovať verejné povedomie o architektúre ako takej.

debata chyba
Viac na túto tému: #architektúra #Nová synagóga / kunsthalle #CE.ZA.AR #matúš vallo