Ľudovít Hološka oslavuje v Banskej Bystrici výstavou Včera, dnes a zajtra

Dnes, včera, predvčerom – to je oficiálny názov výstavy maliara Ľudovíta Hološku, ktorú sprístupnili v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici na Lazovnej ulici.

15.10.2018 16:00
debata
Ľudovít Hološka: Štúdia autoportrétu Foto: Radka Tvrdoňová
Ľudovít Hološka Ľudovít Hološka: Štúdia autoportrétu

Ľudovít Hološka analyzuje, spomína, sumarizuje, rekapituluje a vysiela signály do budúcnosti. Aj keď nie je rečník, dokáže zaujať hoci len len jednou vetou. A čo už potom kumšt, ktorý je jeho životnou náplňou, profesiou.

Akoby maľoval naslepo, ale pevnou rukou. Zaviazať oči, oživiť spomienku, životný detail či veľkú udalosť. Siločiary jeho jari sú tak silno kontúrované, že človek by mu isto nehádal sedemdesiatpäť rokov. Akoby práve včera prekročil prah maliarstva. Ale to len zdanie klame. Vysoká profesionalita, nekonečné množstvo výstav doma i v zahraničí, kariéra pedagóga. Snáď nie je na tomto svete miesto kde by sa nepodpísal Ľudovít Hološka. A on sa len usmieva. Všetko to má zvládnuté. Vie sa obracať, ale kabát neprevrátil nikdy. Vidieť, že miluje svoje modely a olejomaľby si vychutnáva. Ženské torzá, ale aj autoportrét z mladosti, to všetko rozpráva o tom, že maliar prešiel kus sveta. Kus maliarskeho sveta. A všetky zážitky má v sebe hlboko uložené, veď čo ak by šla naokolo múza.

Ľudovít Hološka: Torzo Foto: Radka Tvrdoňová
Ľudovít Hološka Ľudovít Hološka: Torzo

Maliarska, kresliarska a ilustrátorská tvorba Ľudovíta Hološku ako jedného z popredných predstaviteľov analytického prúdu slovenskej maľby posledných desaťročí, bola prezentovaná na viac ako 50 samostatných výstavách doma a v zahraničí. Diela vystavujú okrem iných Slovenská národná galéria v Bratislave, oblastné a krajské galérie v Trnave, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove a Dolnom Kubíne, ale aj galérie v zahraničí – v Hodoníne, Békescsabe, New Yorku a inde. Jeho diela sú súčasťou mnohých domácich zbierok na Slovensku a v zahraničí.

Výstava v Galérii v podkroví v Banskej Bystrici sumarizuje autorove dielo pri príležitosti jeho 75. narodenín. Samotný názov výstavy Včera, dnes a zajtra, ktorý sme trochu zmenili, veď zajtra je tiež deň, navodzuje atmosféru spomínania, ale aj poklonu súčasnosti či nádeje do budúcnosti. To všetko v dielach maliara Ľudovíta Hološku nájdete a môžete sa jeho tvorbou oblažiť, potešiť, ale aj vzdelať, poučiť a naučiť sa niečo celkom nové až do konca novembra 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Hološka