Má rada symbol kryštálu

V Galérii Čin Čin na Podjavorinskej ulici v Bratislave bude do 30. októbra výstava mladej výtvarníčky Lucie Horvátovej. Pod názvom Frolic Entities in Personal Universe predstavuje výber diel čerstvej absolventky štúdia maľby na VŠVU.

22.10.2018 05:00
Lucia Horvátová Layers 2017 Foto:
Lucia Horvátová: Layers, 2017
debata

Autorka sa vyžíva vo farbách, skúša ich možnosti v abstraktnej maľbe. Klasické závesné obrazy dávajú divákovi pocit dynamiky a hĺbky. Farby sa rôzne prekrývajú a kombinujú, čím vzniká dojem pohybu a dialógu medzi rôznymi útvarmi, čiarami, škvrnami, technológiami. V obrazoch sa dá čítať. „Pri tvorbe variuje formálne i ideové princípy – geometrické abstrahovanie, prekrývanie vrstiev, kombinácia abstrakcie s realistickými výsekmi, prelínanie plochy s objemom, farebnosť, hravosť a osobnú symboliku. Výsledný efekt autorka dosahuje súčasnými postupmi – skicuje v počítači, využíva princíp koláže, fragmentácie a dekonštrukcie, typické pre súčasný stav umenia, ktorému sa hovorí aj postinternetové umenie.“ Ide o umenie, ktoré vzniká pod vplyvom internetu.

Z vysvetlenia, ktoré poskytla kurátorka výstavy Marianna Brinzová, sa ďalej možný návštevník výstavy dozvie, že ide o umenie, ktoré holduje umelo vytvoreným prostrediam, nestálosti: „V jej maľbách môžeme nájsť odkazy na princípy softvérov na úpravu fotografií a ich nástrojov. V maľbách tak vzniká napätie medzi digitálnym, strojovým a analógovým, ručným a maliarskym. Obrazy síce vznikajú v cykloch, no napriek tomu je každý z nich svojbytným výrazne farebným solitérom.“ Takže,priblíženie tvorby Lucie Horvátovej vyznieva dosť zložito, ale výsledkom jej práce sú pútavé príjemné obrazy, ktoré môžu upútať aj „staromilcov“.

Maľby Lucie Horvátovej môžeme chápať aj ako akési abstraktné mentálne mapy, hovorí sa ďalej v pozvánke. Sú to svedectvá o tom, čo práve v súkromí prežíva, ako skúma svet a o čom premýšľa. V ďalšej rovine tvorby skúma princípy organického a anorganického sveta. „Tieto svety neustále pulzujú, kmitajú, obiehajú, víria sa, vznikajú a zanikajú, respektíve menia svoju podstatu a štruktúru na iné skupenstvo a formu. Sú tekuté.“ A zároveň – môžu byť kryštálom, ktorý je jej obľúbeným námetom. Chápe ho ako symbol osobného rastu, ale – môže sa aj roztrieštiť! Takže, na výstave si prídu na svoje aj milovníci vizuálnych metafor!

Lucia Horvátová sa narodila v Zlatých Moravciach (1991), je absolventkou magisterského štúdia v 4. ateliéri maľby pod vedením profesora Ivana Csudaia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V rokoch 2010 až 2014 študovala na Fakulte výtvarných umení AU v Banskej Bystrici v Ateliéri kresby (pod vedením doc. Štefana Balázsa, ArtD.). Počas štúdia absolvovala študijnú stáž na Escola Superior de Disseny de Les Illes Balears, Palma de Mallorca v Španielsku a neskôr rezidenčný pobyt GLO – Art v Lanakene v Belgicku. V roku 2015 a 2018 sa stala finalistkou súťaže Maľba – cena Nadácie VÚB. Žije a tvorí v Bratislava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #výstava #výtvarné umenie #Galéria Čin Čin #VŠVU