Banskobystričan Dionýz Holesch sa vracia do rodného mesta

Svetobežník, cestovateľ a fiktívny domased. Tak možno vybrať jednu z mnohých charakteristík umelca, maliara Dionýza Holescha, rodáka z Banskej Bystrice. Pri príležitosti 35. výročia jeho úmrtia pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v Thurzovom dome na Námestí SNP pútavú, krásnu a zaujímavú, i keď rozsahom menšiu, výstavu obrazov svetoznámeho maliara.

05.11.2018 12:19
Dionýz Holesch Foto:
Mestské zákutia boli obľúbenou témou Dionýza Holescha.
debata

Menej býva viac. Výstava v Thurzovom dome pokrýva celoživotné zanietenie Dionýza Holescha. Jeho nevyčerpateľný zdroj a inšpirácia, divoké kone, sú zachytené na mnohých obrazoch výstavy tvorenej dielami zo zbierky Dr. Štefana Kúseka a ďalších súkromných zberateľov, ale aj z vlastných zbierok Stredoslovenské­ho múzea.

Divoké kone ako symbol slobody a nespútanosti, ale aj krásne banskobystrické námestie, to je len pár inšpirácií a podnetov, ktoré maliar pociťoval a prežíval. Návrat Dionýza Holescha do Banskej Bystrice znie oficiálny názov výstavy a pokrýva celú pravdu. Dionýz Holesch sa do Banskej Bystrice vracia noblesne a so šarmom. Ohuruje umelecké zmysly vnímateľov a vplýva na estetické cítenie diváka, pozorovateľa.

Dionýz Holesch sa narodil 9. februára 1910 v bansko­bystrickej aristokratickej rodine. Po štúdiách a absolvovaní povinnej vojenskej služby v Československej armáde sa mladý Dionýz rozhodol emigrovať a vycestoval do Číny, kde už pôsobil jeho brat. V tom čase ešte začínajúci umelec netušil, že zo Slovenska odchádza navždy.

V nasledujúcich rokoch Dionýz Holesch žil a pôsobil v Číne, Hongkongu, Japonsku, na Filipínach, Bali, v Austrálii, USA, Kanade, Anglicku, Mexiku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Nemecku a Španielsku. Jeho umenie obdivovali a kupovali zberatelia po celom svete. Maľoval najmä portréty, mestské veduty a krajinky. Od príchodu do USA v roku 1945 sa dominantnou témou jeho diel stali kone v neustálom pohybe. Mal množstvo samostatných výstav po celom svete, získal viacero ocenení, jeho obrazy sa nachádzajú vo významných svetových galériách a múzeách ako i v súkromných zbierkach.

„Dionýz Holesch po sebe zanechal výraznú stopu vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobil, rodná Banská Bystrica o ňom však nevie. Je pre nás cťou uviesť prvú samostatnú výstavu obrazov Dionýza Holescha na Slovensku. Stredoslovenské múzeum je jedinou verejnou inštitúciou na Slovensku, ktorá má vo svojich zbierkových fondoch diela Dionýza Holescha,“ pozýva na výstavu RNDr. Elena Martincová, dočasne poverená výkonom funkcie riaditeľky Stredoslovenské­ho múzea.

„Aj napriek tomu, že sa Dionýz Holesch do Banskej Bystrice už nikdy nevrátil, na Slovensku zanechal viacero svojich diel. Niektoré obrazy sa k nám vrátili o niečo neskôr. Stredoslovenskému múzeu sa podarilo zostaviť pestrú kolekciu jeho diel a každý návštevník si tak bude môcť pozrieť ranú aj neskorú tvorbu Dionýza Holescha,“ dodáva kurátor výstavy, Mgr. Rastislav Molda, PhD.

Dionýz Holesch: Banskobystrické námestie Foto: Archív Stredoslovenského múzea
Dionýz Holesch Dionýz Holesch: Banskobystrické námestie

Výstava Návrat Dionýza Holescha do Banskej Bystrice potrvá v Thurzovom dome do 13. januára 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici