V hlavnej úlohe fotograf

Výstava fotografií Ctibora Bachratého Pohľady z prítmia sa začala 5. a potrvá do 30. novembra v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave.

10.11.2018 09:00
Hollyroth Ctibor Bachratý Foto:
Snímka z divadelného predstavenia Hollyroth.
debata

Meno autora je známe najmä v kruhoch milovníkov divadla: fotí nové inscenácie v rôznych divadlách, sprevádza premiéry, informuje o nich a jeho snímky zostávajú ako dokument o dianí v divadle. Fotografovanie hercov na javisku má svoje špecifiká, fotenie sprevádza určité napätie, námety sú neopakovateľné, fotograf sa musí prispôsobovať svetlu i prítmiu, ktoré v sále panuje. To všetko v divadelných snímkach cítiť a uvidia to aj diváci na výstave. Tentoraz bude teda v hlavnej úlohe fotograf, ktorý zastavil čas a zvečnil hercov v zaujímavých chvíľach.

Bloodlines
Hollyroth
+1Postfaktórum

Ctibor Bachratý (nar. 1955) profesionálne fotografuje od roku 1990. Okrem divadla sa venuje tanečnej fotografii a hudobným festivalom. Pravidelne fotografuje inscenácie významných profesionálnych divadelných scén na Slovensku – Slovenské národné divadlo, Nová scéna, Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, GuNaGu, Divadlo STOKA, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Astorka Korzo '90, Teátro Tatro, Divadlo SKRAT, divadlo Disk v Trnave.

Fotí aj v zahraničí, napríklad v Balete Národného divadla v Brne. Z výpočtu vidno, že ide o kvalitné divadelné scény, ktoré majú v súboroch vynikajúcich hercov, čo fotograf potvrdzuje snímkami. Ako bývalý tanečník rád fotografuje najmä produkcie SĽUK-u a Lúčnice, je „dvorným fotografom“ úspešných festivalov – Pohoda, Artfilmfest, Bratislava v pohybe. Od roku 1998 každoročne fotografuje aj inscenácie hlavného programu Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Samostatne a kolektívne vystavoval v Bratislave, Prahe, Budapešti, Montreale a v Berlíne. Žije v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fotografia #Pálffyho palác #Ctibor Bachratý