Vila sa premenila na ateliér. Z diel v ateliéri vznikla výstava

Organizátorka sochárskych sympózií, ktoré sa každý rok na jeseň opakujú na Gorazdovej ulici v Bratislave, Katarína Kissoczy, pozýva na jubilejnú výstavu z produkcie týchto umeleckých akcií. Výstava má názov S_ocha, E_nergia, M_ateriál a je v Galérii White & Weiss.

19.11.2018 07:08
Matej Rosmány Foto:
Matej Rosmány: Budha, 2018, v pozadí obraz Jiřího Šorma Vůně, 2014
debata

Ide o výber sochárskych diel, ktoré vznikli počas desiatich ročníkov Sympózia Erny Masarovičovej. V spolupráci s Katarínou Kissoczy, autorkou projektu, galéria ponúka diela dvanástich umelcov zo štyroch európskych krajín (Slovensko, Česko, Fínsko, Holandsko).

Katarína Kissoczy je dcérou Erny Masarovičovej a sama je výtvarníčkou. Sympózium organizuje vo vile, ktorú si postavili vlastnými rukami jej rodičia. Pripomína tak odkaz svojej mamy Erny, ktorá bola výraznou osobnosťou slovenského umenia. Táto vynikajúca sochárka a šperkárka pracovala s kovom. Robila drobné šperky, komorné plastiky i monumentálne diela. Bola priekopníčkou moderného umenia na Slovensku. Jej práce mali charakteristický rukopis, tvarovala aj myslela moderne. Prekvapovala odvážnymi projektmi, ktoré vyžadovali často aj fyzickú námahu. Jej sochy sú prekvapujúce a dá sa v nich čítať – obsahujú myšlienky, majú ducha, hoci sú z kovu.

Petr Císařovský: Vytrženo z diáře, 2009 Foto: Adam Šakový
Petr Císařovský Petr Císařovský: Vytrženo z diáře, 2009

Sympózium, o ktorom sme už neraz informovali, má teda práve desať rokov. Za ten čas hostilo viac ako 100 umelcov zo Slovenska, z Čiech, Nemecka, Poľska, Fínska, Holandska, Británie, z USA a ďalších krajín. V tímoch autorov, ktorí tvorili vo vile a jej záhrade, vždy desať dní, bolo vždy proporčné zloženie sochárov a šperkárov. Miesto dostal vždy aj jeden maliar. Mali k dispozícii materiál, ale aj prípadnú technologickú pomoc. Vznikali tam priateľstvá a na záver bola prehliadka nových diel.

Teraz je veľká výstava vo White & Weiss Gallery na Grösslingovej ulici v Bratislave. Diváci majú možnosť uvidieť tam sochy od dvanástich autorov z Fínska, Česka, zo Slovenska aj z Holandska – Mattiho Aihu, Petra Císařovského, Kurta Gebauera, Rolanda de Jonga, Martina Kocourka, Kataríny Kissoczy, Erny Masarovičovej, Petra Rollera, Mateja Rosmányho, Jiřího Šorma, Dionýza Troskó a Eelke van Willegen.

Erna Masarovičová: Dvaja, 1973 Foto: Adam Šakový
Erna Masarovičová Erna Masarovičová: Dvaja, 1973

Všetci pracovali s rovnakým materiálom – oceľou a cor-tenom, šľachtenou oceľou, ktorá nehrdzavie do hĺbky. Ich prístupy sú však absolútne rozdielne. V kolekcii je zastúpená aj Erna Masarovičová a Katarína Kissoczy. Kurátorom výstavy je Josef Vomáčka, ktorý pri tej príležitosti napísal aj zaujímavú štúdiu o matke a dcére, dvoch sochárkach z jednej rodiny a z jednej kultúry, ktorá však korešponduje aj s kultúrou svetovou. Výstava potrvá do 23. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #socha #Erna Masarovičová #Katarína Kissoczy #Galéria White & Weiss