Sviatky v Trnave okorení humor v keramike aj kresbe

V Trnave budú mať cez sviatky veselú výstavu pod názvom Najlepšie s humorom, so spresnením - aj najzdravšie. V Západoslovenskom múzeu sa o dobrú náladu milovníkov umenia postará výtvarníčka Ria Banášová a autor kresleného humoru Ivan Popovič. Výstava potrvá do 20. januára budúceho roka.

10.12.2018 05:00
Trnava výstava keramika Foto:
Na výstave možno vidieť aj keramiku Rie Banášovej.
debata

Kreslené vtipy Ivana Popoviča sú všeobecne známe, jeho fanúšikovia oceňujú vizuálnu skratku a jemnosť prejavu. V Popovičových kresbách je vždy okrem ostňa praniera aj hold kráse života (často kráse žien). Nie sú kruto útočné, aj keď sú o chybách, omyloch, trapasoch či prešľapoch. Neobviňuje, skôr sa usmieva, než posmieva, jeho kresby sú povzbudzujúce, a to sa k štartu do nového roka zíde.

Podobne je ladená keramika Rie Banášovej. Milé, hravé humorné objekty s naznačeným príbehom a s nádychom snenia, s odkazmi na prírodu a zvieratká. Sú to umelecké diela vhodné do intimity. Pôvabné, rozveseľujúce, ale vyžarujú aj vyrovnanosť, pokoj. To je tiež dobrý vklad do najbližšej budúcnosti, pre rok 2019.

Z kresieb Ivana Popoviča. Foto: Ivan Popovič
Ivan Popovič kresba výstava Z kresieb Ivana Popoviča.

Autorka pozýva medzi svoje diela slovami: „Vstúpte a urobte si pohodlie. Prestaňte sa mračiť, pretože v mojom ateliéri je úsmev takmer povinný. A to napriek skutočnosti, že život keramikára nie je žiadna zábava. Ale tak by si vzdychol pravdepodobne každý. Nikto menší ako svetoznámy dramatik Friedrich Dürrenmat povedal, že najvážnejšie veci života sa dajú najlepšie vyjadriť humorom. Ibaže spisovateľ či dramatik môže to, čo cíti, vyjadriť prekrásnymi slovami alebo brilantnými dialógmi. Výtvarník však musí všetko koncentrovať do jediného okamihu, gesta, výrazu. U mňa by som doplnila – do jediného úsmevu, ale na tvári pozorovateľa. Poteší ma, ak sa moje plastiky zapáčia i vám. Ak vám pomôžu povzniesť sa s úsmevom nad problémy, vyhrali sme obaja.“ Platí to aj ako pozvánka na súčasnú výstavu.

Ivan Popovič nám zasa k otvoreniu výstavy, ktoré bolo 15. novembra, povedal: „Veľmi sa teším, že výstavu máme práve v týchto časoch. Ak si totiž otvorím noviny, pozriem telku, počúvam rádio, alebo hoci len ľudí v električke, je mi nanič. Kde sa podel rozum v tomto pomotanom pomýlenom svete? Kde zostal ľudský rozmer, nadhľad, humor? Napriek všetkému, čo sa deje u nás i v cudzine už pekných pár rokov, verím, že nie je ešte všetko stratené. Verím, že práve humor môže pomôcť, aby si ľudia zasa našli cestu k sebe.“ A dodal, že výstava je inštalovaná v nádherných priestoroch trnavského Západoslovenského múzea, bývalého kláštora karmelitánok, čo je pridanou hodnotou.

Ivan Popovič je známy výtvarník a spisovateľ, Ria Banášová úspešná keramikárka. Áno, je to aj „Adelina mama“, ale v tomto prípade to nie je dôležité. Keramiku si robí sama.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #výstava #Ivan Popovič #keramika #Ria Banášová