Najväčší drevený betlehem vystavujú v Banskej Štiavnici

Najväčší drevený maľovaný betlehem zo zbierok Slovenského banského múzea (SBM) vystavujú v Rytierskej sále Starého zámku v Banskej Štiavnici. Ako agentúru SITA informovala vedúca odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM Petra Páchniková, autorská práca štefultovského rezbára Jána Šulca bude pre verejnosť prístupná do 6. januára.

10.12.2018 14:00
betlehem Foto: ,
Detail dreveného betlehemu (ilustračná snímka).
debata

Betlehem zaujme mohutnými orientálnymi hradbami ukrývajúcimi maštaľku so Svätou rodinou, ktoré majú dĺžku takmer tri metre s výškou približne jeden meter. „Hradby lemujú robustné palmy a neďaleko nich objavujeme kamenný portál štôlne s baníkom,“ poodhaľuje dielo etnologička Zuzana Demková z Oddelenia histórie SBM a dodáva, že banícky motív oživuje betlehemskú klasiku aj na iných miestach. V betleheme sa k jasličkám s narodeným Ježiškom práve blížia darcovia. Prví idú Traja králi, Gašpar, Melichar a Baltazár a hneď za nimi valasi s ovcami. „Všetci majú strohé tváre, na zázrak Narodenia sa dívajú vážnymi očami svätcov z baníckych kostolov,“ dopĺňa etnologička.

Súčasťou betlehemu je aj banícky dom s dievčaťom vykláňajúcim sa z okna, kamenná studňa, z ktorej si žena naberá vodu, kým jej kamarátka už odchádza s plným džbánom, alebo valach sklonený nad klátom dreva. „Šulcov betlehem spolu s vianočným stromčekom a darčekmi poteší tých, ktorí sa túžia nadýchať historickej vianočnej atmosféry za múrmi stredovekého hradu,“ uzavrela Demková.

debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #banská štiavnica #Betlehem #Ján Šulc