Nikto nenamaľoval toľko vianočných a zimných motívov ako Josef Lada

"Tento muž zaobchádza s formou rovnako slobodne ako ja. Je to najlepší česká maliar." Slová obdivu vyslovil slávny Pablo Picasso na adresu Josefa Ladu.

12.12.2018 16:00
debata

Maliara, ilustrátora, karikaturistu i spisovateľa, ktorého obrázky a kresby pozná azda celý svet. Nie náhodou. Ilustroval aj Haškove Osudy dobrého vojaka Švejka. Najprekladanejšiu českú knihu, ktorá s Ladovými kresbami vyšla v prekladoch do takmer šesťdesiatich jazykov.

Josef Lada: Sluhová koleda, 1947 Foto: Ivan Majerský
JOsef lada Josef Lada: Sluhová koleda, 1947

Ani postavička dobromyseľného chlapíka, inteligentne sa vysmievajúceho z príkazov svojich nadriadených, nechýba na výstave v Galérii mesta Bratislavy. Dominujú jej však obrazy ohlasované názvom Vianoce Josefa Ladu. „Rodné Hrusice premietol ako idealizovanú českú dedinku do celého svojho diela. A zimné motívy patrili k jeho najobľúbenejším,“ povedal pred otvorením výstavy umelcov vnuk Josef Lada. Zasnežená krajina, malebné vidiecke chalúpky, zrúcanina hradu na vrchu vypínajúcom sa v pozadí a postavičky kráčajúce za povinnosťami či radovánkami. Motív, ktorý dokázal talentovaný maliar zakaždým premeniť na obrázok s novým príbehom. Raz hravo rozšanteným, inokedz zádumčivo nostalgickým.

„Veľkú časť svojho diela venoval deťom a ich hrám,“ pokračoval v rozprávaní pre Pravdu Josef Lada, ktorý prebral štafetu starostlivosti o dielo starého otca. „Roky sa oň staral môj otec, ktorý však v roku 1994 zomrel. Odvtedy sa o dedovo dielo snažím starať v celej jeho šírke čo najlepšie,“ spomenul. Len málokedy požičiava Ladove obrazy do zahraničia, teda aj na Slovensko. Príčina? Ide o dlhodobú prípravu a vysoké sumy poistiek. Neraz posiela za hranice Česka len kvalitné reprodukcie, ale v Bratislave sú vystavené originálne diela.

Poézia, ktoré sa dodnes páči

„Josefa Ladu som objavil už ako dieťa. Mali sme jeho knihu Moje abeceda. Poznal som jeho ilustrácie a vždy som ich obdivoval,“ povedal autor výstavy Jan Kukal. „Žiadneho Ladu, bohužiaľ, nevlastním, ale mám jeho obrazy rád. Vždy som však túžil spojiť Vianoce s Ladom, nikto totiž nenamaľoval toľko vianočných a zimných motívov ako on,“ pokračoval. Príprava trvala dlho a vznikala v spolupráci s umelcovým vnukom. „Poznáme sa už dvadsať rokov a bez neho sa Ladova výstava spraviť nedá. Vlastní totiž veľkú časť bohatého diela svojho starého otca,“ pokračoval. Mikuláš, anjel a čert, Pri vianočnom stromčeku, Betlehem, Vianočný kapor, Krajina s koledníkmi… Aj bez pomoci názvov divák spozná, aký príbeh mu maliar rozpráva. Ale nezaškodí prečítať si aj popisku, hlavne pre datovanie. A sledovať, ako sa v priebehu desaťročí, najmä po roku 1948, jemne menili obrazové motívy. Vycizelovaný štýl maľby a kresby však rozhodne nie.

Josef Lada: Zima, 1940 Foto: Ivan Majerský
Josef Lada Josef Lada: Zima, 1940

„Na výstave máme aj najstarší obraz z roku 1916. Betlehem vtedy namaľoval ešte ovplyvnený tvorbou Mikuláša Aleša. Po roku 1920 už našiel Josef Lada svoj vlastný štýl a tvoril nádherné poetické obrazy, ktoré sa páčili a dodnes páčia ľuďom na celom svete,“ spomenul v rozprávaní pre náš denník Jan Kukal.

Jeho zberateľské záujmy smerovali inam. Páči sa mu secesia a kubizmus, ale Josefa Ladu považuje za svoju starú lásku. A jeho životný príbeh pokladá za neuveriteľnú story. „Autodidakt dobyl svet, aj keď predovšetkým zásluhou Švejka,“ povedal Jan Kukal. Podľa neho to bol Lada génius, preto dal do názvu výstavy aj slová Pocta géniovi.

Očný defekt

Kresliť začal Josef Lada skôr, ako sa naučil písať. Talent malého chlapca si všimol hrusický farár, sám amatérsky maliar. Chudobný vidiecky obuvník nemohol najmladšiemu zo štyroch detí zaplatiť výtvarné štúdiá, poslal ho do učenia za maliara izieb a divadelných dekorácií. Po mesiaci to nechal a zvolil si obor kníhtlačiara. V roku 1905 sa už mohol pochváliť výučným listom. Vzdelanie si dopĺňal kurzami na pražskej Umeleckopriemy­selnej škole. Onedlho ho prijali aj na denné štúdium, ale po roku ho nechal a začal kresliť karikatúry do novín a časopisov. Ešte ako malý chlapec si pri páde v otcovej dielni nešťastne zranil pravé oko, na ktoré časom celkom oslepol. Celý život to však tajil a len v náznakoch hovoril o „očnom defekte“. V tvorbe mu to však vôbec neprekážalo. Vedel dokonca rovnako dobre kresliť a maľovať pravou i ľavou rukou. Pri pozornej prechádzke expozíciou možno objaviť aj obraz Rodná chalupa z roku 1933. Vývesný štít doďaleka hlása „mystr obuvnický“, pred ňou stojí snehuliak, pobehuje sliepka aj chlapec so sánkami.

Pätnásť rokov pôsobil ako redaktor nedeľnej prílohy Českého slova. V roku 1940 redakciu opustil a sústredil sa na voľnú tvorbu. Kreslenie humorných obrázkov do rôznych periodík obmedzil na minimum. Vytvoril viac ako 550 malieb a 15-tisíc farebných i čiernobielych ilustrácií. Dobrý tucet kníh pre deti sám napísal a ilustroval. K najznámejším patria – okrem Mojej abecedy – knižky O kocouru Mikešovi, O chytré kmotře lišce či O bubácích a hastrmanech. Aj výber z nich možno vidieť na výstave.

Josef Lada: Zimné radovánky, 1936 Foto: Ivan Majerský
Josef Lada Josef Lada: Zimné radovánky, 1936

Ilustroval aj veľa kníh pre dospelých, prím v jeho ilustrátorskej práci však hrala tvorba pre deti. Napokon, rozšantené deti, ktoré sa guľujú, vyvádzajú na sánkach či korčuliach na zamrznutom rybníku, patrili k jeho obľúbených námetom. V rôznych variáciách sa objavuje motív vodníka či nočného strážcu putujúceho nočnou dedinou a strážiaceho pokojný spánok jej obyvateľov.

Priznať sa ku kráse života

„Na výstave je 85 diel Josefa Ladu, z toho až 58 pochádza z majetku, ktorý spravuje umelcov vnuk. Ďalšie vystavené diela máme zapožičané od šiestich českých galérií a od súkromných zberateľov,“ dodal Jan Kukal. Nápad spojiť Vianoce s Ladom sa zmenil na magnet. Jeho výstava už pritiahla do Galérie mesta Bratislavy viac ako dva a pol tisíca návštevníkov.

„Lada je umelec medzi umelcami celkom výnimočný. Jeho básnicky videné maľby, nášmu srdcu vždy také potrebné, volajúce na všetky deti a obzvlášť na nás dospelých po pohode duše a po odvahe priznať sa ku kráse života a kráse diela.“ Citát českého maliara Emila Fillu, ktorý uvádza bulletin, môže poslúžiť aj ako sprievodca výstavou. Je z kategórie tých, ktoré potešia oko a pohladia dušu.

Expozícia Vianoce Josefa Ladu – Pocta géniovi v Galérii mesta Bratislavy pozýva na stretnutie s výnimočným a nezameniteľným umelcom do 24. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria mesta Bratislavy #Jan Kukal #Josef Lada