Tieto výklady neobídete

Ak človek nie je plnohodnotný exhibicionista, predstava, že mu niekto cudzí neustále nazerá priamo do obývačky ako na tovar vo výklade, preňho nie je príliš lákavá.

15.12.2018 16:00
debata

Pre mnohých ľudí však strata súkromia nie je otázkou slobodnej voľby, ale skôr realitou bežného dňa, s ktorou sa jednoducho musia vyrovnať. Ľudia bez domova žijú ako vo výklade dennodenne, no na rozdiel od lákavo naaranžovaných tovarov im okoloidúci často až toľko pozornosti nevenujú. Upozorniť na problém bezdomovectva sa snaží aj interaktívna multižánrová výstava s názvom Obývačka vo výklade, ktorá v nedeľu 16. 12. oživí niekoľko výkladov bratislavského Obchodného domu Dunaj.

V rámci výstavy budú môcť ľudia nahliadnuť aj... Foto: BRAŇO BIBEL
Predajkyna Petra V rámci výstavy budú môcť ľudia nahliadnuť aj do súkromia predajkyne Petry.

Rôznorodé inštalácie v celkom 16 výkladoch národnej kultúrnej pamiatky na Námestí SNP budú súčasťou pravidelného podujatia Dobrý trh. Za nápadom poukázať týmto spôsobom na akútny problém ľudí bez domova sa v rámci trhu rozhodol projekt Nota bene. "Naozaj žijú ako vo výklade, bez súkromia, a napriek tomu sú pre nás neviditeľní. Rovnako ako bezdomovectvo vo všeobecnosti. Stále tu chýba systémová podpora, stále to neriešime tak, ako by bolo treba. Touto výstavou sme chceli poukázať na to, že každý potrebuje svoj domov, no nie každý má k nemu prístup. Rovnako chceme trochu priblížiť aj činnosť Nota bene, aby ľudia nahliadli do našej práce. A hlavne, aby nahliadli do miest, ako tí ľudia skutočné žijú a kde bývajú,“ priblížila pre Pravdu zámer výstavy Sandra Pazman Tordová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré časopis Nota bene vydáva.

Svoju jednodňovú vysnívanú obývačku si vo výklade vytvorí aj jedna z predajkýň časopisu. "Dva výklady nám poskytla majiteľka tamojšieho odevného ateliéru a keď sme premýšľali, ako ju do výstavy zapojíme, hneď nám prišla na um Janka, ktorá predáva Nota bene len kúsok odtiaľ, pri budove Hlavnej pošty. Janka miluje etnografické knihy a folklórne motívy a práve tie teraz v ateliéri letia. Vznikne tak inštalácia domova zariadeného v duchu tradícií, aj s vianočným stromčekom,“ prezradila Pazman Tordová.

Vizuálnych podnetov na netradičnej výstave však bude oveľa viac. Ľudia sa budú môcť zoznámiť s príbehom predajkyne Anky, ktorá denne na vozíčku urazí takmer tri kilometre, len aby predávala časopis, ďalšie individuálne osudy zase záujemcom priblížia fotografie Alana Hyžu a iných. Výstava Obývačka vo výklade priblíži aj projekt Nosiči batožín, netradičnou videoinštaláciou však ponúkne aj pohľad na to, ako vyzerá bežná hodina predajcu. V tradičnej červeno-žltej veste sa popoludní ocitnú aj známe tváre ako napríklad Zuzana Fialová, Ady Hajdu, Juraj Bača, Lujza Garajová-Schrameková či Robo Jakab. Na ľudí čaká aj báseň na počkanie či diskusia na tému bývanie pre všetkých s novým primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Sandra Pazman Tordová však špeciálne upozorňuje ešte na jednu výkladovú performanciu. "Dvaja ľudia si budú pinkať balón, jeden bude predstavovať štát, druhý mesto. Chceme tým upozorniť na to, že bezdomovectvo je ako horúci zemiak, ktorý si štát a samospráva navzájom pohadzujú,“ zdôraznila Tordová, podľa ktorej je výstava súčasťou aktuálnej kampane na webstránke pomahatjelahke.sk. V rámci nej sa snažia vyzbierať financie na svoju ďalšiu činnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Obývačka vo výklade