Umelecký prierez jedným životom v Pretóriu Stredoslovenskej galérie

V Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici v Pretóriu na Námestí Štefana Moysesa 25 sprístupnili „štvorposchodovú“ výstavu United We Stand autora Michala Moravčíka.

20.12.2018 17:16
Michal Moravčík Foto:
Známy socialistický bytový doplnok.
debata

Ako dva ohorky z cigariet zabudnuté v popolníku dokážu svedčiť o milostnej schôdzke, tak prierez výstavou United We Stand svedčí o živote tvorivého, invenčného a originálneho umelca, ktorý prežil svoj život v panelákovom byte, vniesol však doň všetky emócie, zážitky, prežívania a sny jedného človeka, aktívneho a nadaného autora. Druhá časť výstavy pod názvom Divided We Fall prebieha v Novej synagóge v Žiline od 22.12. 2018 do 10.3. 2019. Ide o retrospektívny formát výstavy Michala Moravčíka in memoriam s cieľom predstaviť prvý základný výskum celoživotnej tvorby tohto dôležitého slovenského umelca strednej generácie. Na realizácii výstavy sa podieľajú umelci a autorovi blízki priatelia Dalibor Bača, František Demeter, Tomáš Džadoň, Jana Kapelová, Svätopluk Mikyta, Lucia Nimcová, Martin Piaček.

Artefakty a inštalácie zapĺňajú výstavné siene galérie a rozprávajú rôzne príbehy. Ak sa vám pod nohami prepadne podlaha, nebojte sa, nespadnete, to je len súčasť autorovho života, ktorý prežil v sústavnou boji s komerciou a silnejúcimi negatívnymi javmi modernej civilizácie, ktorá neprináša len pozitíva, môže byť aj znakom retardácie či iného negatívneho javu.

Aj takto žil Michal Moravčík. Foto: Ivana Klepáčová, SSG
Michal Moravčík Aj takto žil Michal Moravčík.

„Michal Moravčík sa angažoval v mnohých umeleckých a občianskych iniciatívach, vyučoval na viacerých umeleckých školách a venoval sa kritickej praxi, v ktorej tematizoval spoločenskú nerovnosť a jej prejavy nacionalizmu, manipulovania historickej pamäti a symbolických či pragmatických demonštrácií neoliberálneho ekonomizmu v zmätenej postsocialistickej dobe“, verbalizuje výstavu odborným jazykom kurátorka Mira Keratová.

Opisuje stav autorovho vedomia a podvedomia preinštalovaný do kníh, fotografických albumov, sedačiek, kresiel a telefónov, človek nevie kde má nechať oči skôr spočinúť. Výstava je dôkazom žitia nielen autora, ale aj mnohých postsocialistických bytostí, ktoré sa znenazdajky ocitli v tvrdom kapitalizme, obchodoch plných tovaru, s povaľujúcimi sa bezdomovcami na lavičkách, v boji „kto z koho“, kedy aj láska dostáva celkom inú podobu.

„Moravčík často pracoval „miestošpecificky“ a vo svojej tvorbe sa zaoberal praktickými i teoretickými súvislosťami stredoeurópskeho urbanizmu, najmä osobitými historickými vrstvami nedokončených infraštruktúr či súčasných developerských zjednodušení,“ pokračuje Mira Keratová.

Náročná inštalácia výstavy ponúka v jej cieľovej rovinke prehľad životom človeka pútavou a zaujímavou formou. Výstava potrvá do 31. marca 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria