Zo školy do múzea? Vďaka novému portálu to ide hravo

Učitelia, ale aj všetci tí, ktorí sa chcú vzdelávať netradičnou formou, môžu od 31. decembra vyhľadávať vzdelávacie akcie múzeí na novom portáli.

27.12.2018 14:00
Slovenské národné múzeum Foto: ,
Webstránka určená najmä pedagógom prinesie kompletnú ponuku vzdelávacích programov múzeí na Slovensku (na snímke budova Slovenského národného múzea).
debata

V posledný deň roka sa totiž spúšťa nový centrálny portál vzdelávacích aktivít múzeí SR s názvom MuzPed na internetovej adrese muzped.zms.sk. Ako agentúru SITA informovala vedúca centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea (SNM) Zuzana Vášáryová, ide o projekt Odbornej komisie pre výchovu a vzdelávanie v múzeách pri Zväze múzeí na Slovensku (ZMS). Vznikol vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia a v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom.

Webstránka určená v prvom rade pedagógom všetkých typov škôl prinesie kompletnú ponuku vzdelávacích programov múzeí na Slovensku. Učitelia tak získajú prehľad o tom, v akom múzeu a o čo môžu rozšíriť vyučovanie svojich predmetov. Vzdelávacie programy sa budú dať vyhľadávať podľa veku, zamerania, lokality a ďalších kritérií. Databáza prinesie informácie o programoch pre školy, ale aj pre rodiny s deťmi, seniorov a ďalšie skupiny návštevníkov múzeí. Postupne sa portál rozrastie aj o programy a lektorované sprievody po stálych expozíciách a dlhodobých výstavách. Portál dopĺňajú samotní múzejní pedagógovia, čo zaručuje aktuálnosť jeho informácií.

Portál je výsledkom práce Odbornej komisia pre výchovu a vzdelávanie v múzeách pri Zväze múzeí na Slovensku pod vedením jej predsedu Jaroslava Hanka, múzejného pedagóga SNM – Múzea bábkarských kultúr a hračiek. Návrh na vznik projektu MuzPed – Centrálny portál edukačných aktivít múzeí SR vznikol ako jeden z výstupov projektu Na spoločnej ceste venovaného komunikácii medzi múzejnými a školskými pedagógmi, ktorý sa uskutočnil v júli 2017 v SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň. Portál sa prevádzkuje pod webstránkou Zväzu múzeí na Slovensku, čím sa eliminujú ďalšie náklady na jeho prevádzku, doplnila v tlačovej správe Zuzana Vášáryová zo SNM.

Hlavným cieľom Odbornej komisie pre vzdelávanie a výchovu v múzeách pri Zväze múzeí na Slovensku založenej v januári 2008 je posilnenie postavenia vzdelávania v činnosti múzeí na Slovensku. Jej aktivity sú určené pre členov sekcie múzejných pedagógov a všetkých pracovníkov múzeí na Slovensku, ktorí sa špecializujú na prípravu vzdelávacích aktivít a prácu s návštevníkmi. Slovenské národné múzeum ako koordinačné, metodické, vzdelávacie centrum pre oblasť múzejníctva v Slovenskej republike sa na rozvoji vzdelávacej funkcie múzeí podieľa vzdelávacími aktivitami v svojich 18 múzeách, ktoré majú sídla a pobočky po celom Slovensku, pripomenulo na záver národné múzeum.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #Slovenské národné múzeum #webstránka