Rok 2019 v SNG? Krásy krajín aj kufor s trpkým príbehom

Slovenská národná galéria (SNG) avizuje v nadchádzajúcom roku 2019 výstavy krajinomaľby 19. storočia, Petra Weisza-Kubínčana, i nové publikácie. Novinkou má byť knižka pre deti.

28.12.2018 14:00
SNG Foto: ,
Slovenská národná galéria avizuje v roku 2019 nové výstavy i publikácie.
debata

Prvou tohtoročnou výstavou národnej galérie bude v jej bratislavskom sídle výstava „Z akadémie do prírody. Podoby krajinomaľby v strednej Európe 1860–1890“. Expozícia je podľa vedúceho kurátora zbierok starého umenia SNG Dušana Burana prvým pokusom uchopiť krajinomaľbu tretej tretiny 19. storočia v priestore rakúsko-uhorskej monarchie. Ukáže aj vplyvy tzv. barbizonskej školy, ktorá presadzovala tvorbu v prírode, zmien svetla a počasia, teda to, ako živo môže pôsobiť krajinomaľba 19. storočia, a to ešte pred impresionizmom.

Výstava príde do bratislavského Esterházyho paláca zo Západočeskej galérie v Plzni, ktorá ju organizuje spoločne so SNG. V národnej galérii si výstavu, ktorú pripravili kurátorky Katarína Beňová a Petra Kočová, záujemcovia pozrú od 8. marca do 16. júna 2019.

Na výstave „Z akadémie do prírody. Podoby krajinomaľby v strednej Európe 1860–1890“ je zastúpená aj tvorba Ladislava Mednyánszkeho. Od smrti Mednyánszkeho uplynie v roku 2019 sto rokov a pri tejto príležitosti SNG zintenzívňuje digitalizáciu jeho skicárov. Zároveň avizuje viacero podujatí v Kaštieli Strážky, ktorý patrí medzi vysunuté pracoviská SNG a približuje najmä dielo Ladislava Mednyánszkeho.

Objavná nielen pre odborníkov má byť výstava Kufor. Jednoslovný názov expozície ukrýva dlhý príbeh donedávna takmer neznámeho diela umelca s tragickým osudom Arnolda Petra Weisza-Kubínčana (1898 Usch/ Ujść, Poľsko – 1944 Auschwitz-Birkenau, Poľsko alebo Sachsenhausen, Nemecko). Kurátorka Lucia Gregorová Stach, ktorá výstavu pripravuje spoločne s Alexandrou Homoľovou upozorňuje, že výstava je venovaná akvizícii, ktorú SNG získala v roku 2017 a tou je kufor s približne 250 kresbami a 20 maľbami umelca, ktorého život sa predčasne tragicky skončil v koncentračnom tábore. Kufor s dielami umelca bol darom od rodiny Curtisovej z USA. Darované diela doplnia na výstave diela zo zbierok iných galérií. Obdivovať ich možno od 11. apríla do 8. septembra 2019 v bratis­lavskom sídle SNG.

Rôzne spôsoby, akými umelci uvažujú o prírode, predstaví od 11. mája 2019 do 30. apríla 2020 výstava vo vysunutom pracovisku SNG v Pezinku v Schaubmarovom mlyne. Chýbať nebudú diela od historickej krajinomaľby až po súčasné, spoločensky angažované diela s ekologickým posolstvom.

Národná galéria svoje bratislavské expozície, oklieštené pre rekonštrukciu, na jeseň otvorí dvom významným menám súčasného slovenského výtvarného umenia, Lacovi Terenovi a Anne Daučíkovej. Terenova výstava Nič nás nezastaví bude v Esterházyho paláci od 6. septembra do 1. decembra a na výstavu Anny Daučíkovej pozve od 3. októbra 2019 do 15. februára 2020. Výstava Laca Terena (nar. 1960, Bratislava) v Slovenskej národnej galérii predstaví kľúčové body jeho umeleckého programu a pokúsi sa komplexne priblížiť jeho jedinečnú výtvarnú osobnosť, avizuje SNG. Samostatná výstava Anny Daučíkovej nadviaže na tohtoročné vydanie prvej monografickej publikácie venovanej umelkyni. „Zo sklárky, šperkárky a maliarky sa stala aj fotografkou, video-performerkou a video-umelkyňou. Experimentovala s umeleckými druhmi, technikami aj postupmi tvorby,“ priblížila SNG široký záber diela umelkyne.

Z publikácií, ktoré SNG zvyčajne vydáva k výstavám, by mohla jedna zaujať aj deti. Národná galéria sa rozhodla, že po prvý raz vydá knihu pre detského čitateľa, a to nielen zábavnú, ale i poučnú. Malým návštevníkom v nej predstaví národnú galériu, jej sídlo a poslanie. Na knihe „Kde je Ester N“ sa ako autorka textov podieľa Monika Kompaníková a ilustrátorkou je Barbora Idesová. Príbeh zavedie deti do národnej galérie, v ktorej sa stratí Ester a spoznáva jej zákutia, činnosti a rôzne typy umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #SNG #Laco Teren #krajinomaľba #2019