Erotika minulosti s ozvenami dneška

Starožitné kreslá, pohovky a taburetky. Zrkadlá so zdobenými rámami i stĺpy. Bohato nariasené drapérie aj čipkované obrusy.

22.01.2019 16:00
debata

Rekvizity, ktoré pred viac ako storočím patrili k vybaveniu každého lepšieho parížskeho či londýnskeho fotografického ateliéru. V nich sedia či pololežia pôvabné modelky, ktorých nahotu zahaľujú priesvitné plédy, dlhé vlasy aj šperky. Jedna sa obdivuje v zrkadle, druhá preberá strunky na exotickom hudobnom nástroji, ďalšia zasnene hľadí do neznáma… Scény dotvárajú misy plné lákavého ovocia alebo vázy s opulentnými kyticami kvetov. Jemne kolorované fotografie vyvolávajú predstavu erotických snímok z prelomu 19. a 20. storočia. Vytvorila ich však Maria del Mar Aguera Llinas. Štyridsaťročná rodáčka z mesta Inca ležiaceho v strede Baleárskeho ostrova Mallorca. Kolekciu fotografií s názvom Vizionárky vystavuje v Stredoeurópskom dome fotografie.

Maria del Mar Aguera Llinas: Martina &... Foto: Maria del Mar Aguera Llinas
Maria del Mar Aguera Llinas Maria del Mar Aguera Llinas: Martina & CD prehrávač

Kto sa na fotografie dýchajúce tajomnou atmosférou vzdialenej minulosti zahľadí pozornejšie, rýchle si všimne, že čosi „nesedí“. Chrbát jednej z modeliek zdobí vytetovaný morský koník, druhá si pochutnáva na cukríkoch zvaných maršmelov, na ruke ďalšej svietia digitálne hodinky. Ak divák prijme rolu detektíva, ktorú mu rafinovaná autorka ponúka, objaví na každej fotografii stopu dnešného každodenného života. Predmet, ktorý vôbec nezapadá do premyslenej kompozície. Slúchadlá netreba dlho hľadať, ani CD prehrávač či notebook. Vankúš, čo má podobu Spongeboba, tiež vysliedi raz-dva. Na rozdiel od mobilu, obalu z fastfoofu, kolieskových korčúľ či iných drobností, ktoré odkazujú na súčasnosť. Ak netrpezlivý návštevník odmietne dohodnuté pravidlá hry, môže si pomôcť nápovedou. Objaví ju v ozdobným písmom vykrútenom názve fotografie, v ktorom si okrem mena modelky prečíta aj odkaz na to, čo treba vystopovať.

Na fotografiách korenených poznatkami z dejín umenia sa snaží oživiť vymyslené scény, ktoré sa jej objavujú v snoch. Alebo ju sužujú ako nočné mory. Tak ako spoločníci, čo narušujú jej spánok, aj téma sa opakuje. Spájajú sa v nich odvážne ženy a bizarné situácie. Hoci vyštudovala výtvarné umenie na univerzite v Barcelone a venuje sa aj grafike, dokáže svoje fantázie a myšlienky najlepšie pretlmočiť práve prostredníctvom aranžovaných fotografií. Komponuje ich s nemalou dávkou rafinovanosti, sugestívnosti, ľahkovážnosti aj odvahy. Osloví tiež návštevníkov, ktorí neprekypujú znalosťami vzdialenejšej či bližšej histórie umenia. Každý si v nich niečo nájde. A kto prijme ponúkané pravidlá „hry na detektívov“, sa navyše aj nečakane pobaví.

Výstava autorky, ktorá svoje práce vystavovala nielen v hlavnom meste Katalánska, ale napríklad aj v Bologni či Aténach, bude na prvom poschodí Stredoeurópskeho domu fotografie v Bratislave do 24. februára. Maria del Mar Aguera Llinas pozýva do sveta, ktorý dnes možno nájsť už len v starých albumoch fotografií. Nechýbajú v ňom však ani dráždivé ozveny dneška a roztopašnej hravosti. Výsledkom je nekaždodenný zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maria del Mar Aguera Llinas #Vizionárky