Bezpečie domova a útecha prírody na výstave v Podkroví

Akademickí maliari a pedagógovia Miroslav Bárdi a Miroslav Bartoš, obaja zo stredoslovenského regiónu, oslávia tento rok svoju sedemdesiatku. Pri tejto príležitosti sprístupnili v Štátnej vedeckej knižnici, Galérii v podkroví na Lazovnej 9 v Banskej Bystrici, spoločnú výstavu oboch umelcov pod názvom V krajine.

28.01.2019 16:19
debata
V Galéri v podkroví vystavujú akademickí... Foto: Marianna Bardiová
Galéria v podkroví V Galéri v podkroví vystavujú akademickí maliari a pedagógovia Miroslav Bárdi a Miroslav Bartoš.

Oblé tvary, ostré štíty, valiace sa vodopády v Studenovodskej doline, ale aj erotické motívy, prírodné inšpirácie, vzťahy a očarenia, to všetko si môžete prelistovať v katalógu oboch autorov. Výstava je však celkom iná káva. Ponoríte sa do sveta umeleckej tvorby, nadania, absolútnej slobody a invázie ducha.

Je to prechádzka nielen krajinou, ako by navádzal pochopiť názov výstavy, je to prechádzka krajinou tvorby. Priamo v strede mesta vám poskytne útechu prírody.

Obrazy a drámy, ktoré sa odohrávajú v jesennej farebnosti, však obsahujú všetky ročné obdobia. Beloba ticha, červenanie jesene, zelená farbistosť leta, ale aj jarné puky či prechody zo zimy do tepla. Je to pravda, obrazy oboch vystavujúcich maliarov ponúkajú teplo a bezpečie domova, tam kde okrem vašich najbližších nikto nemôže vojsť. A tak zobrali dvaja kumštýri svoje obrazy „pod pazuchy“ a prišli do spoločenstva ľudí, ktorí túžia po kráse, oddychu a duchovnom naplnení. Nesklamali. Ich sedemdesiatka neznamená len zrelosť mužov, ale aj vedomosť profesionálov, cítiacich umelcov, empatických ľudí a nadšencov prírody.

Nech už sa Bárdi a Bartoš pohnú na svojej ceste životom kamkoľvek všade zostávajú v prvom rade skvelými ľuďmi. O tom sa mohli presvedčiť návštevníci vernisáže, ale aj ľudia, ktorí prídu navštíviť ich diela v Galérii v podkroví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví