Bibiana ostrí na Bauhaus. Z detí môžu byť aj montéri áut

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana uvádza výstavu O Bauhause a malých dizajnéroch. Reaguje ňou na blížiace sa výročie školy založenej v roku 1919 v nemeckom Weimare s umelecko-remeselným zameraním, ktorá dodnes ovplyvňuje stredné i vysoké školstvo v Európe.

27.02.2019 16:00
Bibiana Foto: ,
Výstava O Bauhause a malých dizajnéroch potrvá v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana do 1. septembra.
debata

Interaktívna výstava venovaná storočnici založenia prvej umelecko-priemyselnej školy moderného typu je zostavená z ateliérov a dielní niekoľkých odborov. Návštevníci si budú môcť vyskúšať svoje zručnosti i trpezlivosť.

„Cielená práca, zameraná na určité témy, je navrhnutá ako lekcie v ateliéri. Každá téma má variáciu pre menšie deti, staršie deti, prípadne stredoškolákov i dospelých,“ približuje expozíciu scenáristka a dramaturgička Ingrid Abrahamfyová. Autorom námetu a pod výtvarno-priestorové a výtvarno-technické riešenie sa podpísal Roman Bezák.

Výstava O Bauhause a malých dizajnéroch v...
Výstava O Bauhause a malých dizajnéroch v...
+3Výstava O Bauhause a malých dizajnéroch v...

Autori výstavy inštalovanej na 2. poschodí, ktorá malých návštevníkov prenesie do obdobia 20. rokov 20. storočia, predpokladali, že škola Bauhaus nebude širokej verejnosti známa, preto v prvej miestnosti vytvorili „informačné centrum“, kde sú uvedené aj vplyvy, smery a myšlienkové prúdy, ktoré školu formovali. „Deti sa zabavia a zoznámia s témou prostredníctvom interakcií, ich dospelí sprievodcovia sa prostredníctvom stručných textov poučia a potom môžu spolu s nimi prechádzať jednotlivými dielničkami,“ uviedla v utorok na tlačovej konferencii Abrahamfyová.

Ďalšie miestnosti predstavujú niektoré oblasti tvorby, ktoré škola Bauhaus výrazne ovplyvnila. Sú usporiadané ako spomínané „dielničky“, v ktorých si každý bude môcť vyskúšať zručnosti. Prechádzajúc textilno-odevnou dielňou si odvážlivci môžu zaimprovizovať dadaistické divadielko v komických kostýmoch, v drevodielni zameranej na tvorbu hračiek a nábytku, nájdu skladačky i hračky. V miestnosti venovanej architektúre si okrem iného môžu zostaviť vlastný abstraktný obraz. Cez kovodielňu, kde sa zoznámia so slávnym nábytkom z kovových trubiek, sa napokon malí dizajnéri dostanú k výrobnej linke automobilov.

„Posledná miestnosť síce s tradičným bauhausovskými dielňami nemá veľa spoločného, ale výrobnú linku považujeme za symbol fúzie viacerých druhov dizajnérskej tvorby,“ poznamenala k autodielni, v ktorej deti môžu pracovať na výrobnej linke na „nožný pohon“, žeriavom premiestňovať diely auta, aj si ho poskladať.

Výstava O Bauhause a malých dizajnéroch (27. 2 – 1. 9.) nereaguje len na výročie založenia význačnej školy, pripomenie tiež Školu umeleckých remesiel, predchodkyňu dnešnej Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) Jozefa Vydru v Bratislave, ktorá vznikla na bauhausovských ideových základoch a dodnes vychováva študentov v podobnom duchu. Bibiana preto oslovila bratislavskú strednú umelecko-priemyselnú školu s ponukou na prezentáciu jej odborov. Vznikla tak zaujímavá situácia, keď sa na jednom poschodí návštevníci zoznámia s dizajnom v hravej podobe a zároveň si môžu pozrieť klasickú inštaláciu dizajnérskych prác, ktoré vytvorili študenti.

„Pripravia výstavu, ktorá síce nebude interaktívna v takom zmysle, ako je naša, určená predovšetkým na to, aby deti poznávali zrakom, sluchom i hmatom, ale dospelí i deti uvidia, čoho sú schopní, akých krásnych vecí, čo všetko vedia vyrobiť deti, ktoré sú len o pár rokov staršie od nich,“ uviedol pre TASR Abrahamfyová s tým, že ŠÚV J. Vydru inštaluje v Bibiane výber prác v polovici marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #výstava #Bibiana #Bauhaus