Štefana Nosáľa v Hriňovej pripomenie pamätná izba

Mesto Hriňová získalo grant vo výške 21 500 eur na svoj projekt s názvom Hriňovská drevenica Štefana Nosáľa. Samospráva uspela so žiadosťou v rámci výzvy Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie. Projekt je financovaný z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

01.03.2019 09:20
Štefan Nosáľ Foto: ,
Štefan Nosáľ na oslavách svojich 90. narodenín v kruhu lúčničiarok.
debata

Pamätná izba venovaná hriňovskému rodákovi, zakladateľovi a choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi bude zriadená v priestoroch hriňovskej drevenice, nachádzajúcej sa neďaleko centra mesta a bude súčasťou vznikajúceho múzea histórie, tradícií a ľudovej kultúry.

Ako informoval primátor Hriňovej Stanislav Horník, rekonštrukčné a záchranné práce pri využití pôvodných technológií prebiehajú už od jej zakúpenia mestom Hriňová na jar 2016.

Drevenicu kúpilo mesto pred niekoľkými rokmi od súkromného majiteľa asi za 30-tisíc eur. Je jednou z posledných zachovalých príkladov tradičnej podpolianskej architektúry. Mesto a nadšenci tradícií zatiaľ na nej zrekonštruovali strechu, položili nové podlahy, postavili pec. Interiér chcú vyplniť dobovým nábytkom, ale aj technikou na filmové projekcie. Aj na to má slúžiť získaný grant.

Primátor predpokladá, že práce ukončia do konca augusta a drevenicu sprístupnia počas podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Nosáľ #Lúčnica #Hriňová #pamätná izba