Ján Triaška otvára Sezónu v Stredoslovenskej galérii

Gejzír farebnej prírodnej scenérie, do ktorého je vrazený nôž. Aj tak možno v krátkosti charakterizovať monumentálnu výstavu Jána Triašku, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskej galérii v Bethlenovom dome v Banskej Bystrici.

12.03.2019 13:43
Stredoslovenská galéria Foto:
V Stredoslovenskej galérii v Bethlenovom dome v Banskej Bystrici otvorili výstavu Jána Triašku Sezóna 18/19.
debata

Sezóna 18/19. Názov výstavy si požičal majster od módnych dizajnérov, lovcov zveri či chovateľov dobytka. Vložil do tohto medziročného obdobia všetku svoju tvorivosť, nadanie, fantáziu a umeleckú zručnosť. Opiera sa o vizuály, ktoré charakterizujú našu súčasnosť a nenechá sa zastaviť žiadnym zastrašovaním. Veľkoformátové obrazy sú zavesené pod klenbami výstavných priestorov, keby na nich bola Panenka Mária, cítite sa ako v kostole.

Triaška však nepotrebuje na vizualizáciu svojich vnemov Panenku Máriu. Obracia oči k nebesiam, pravou rukou sa prežehnáva a ľavou maľuje svoje pocity s takým rozmachom, že sa užasnuto zastavíte pred jedným z mnohých obrazov a nechce sa vám ísť ďalej.

Vojnové konflikty, konšpiračné teórie, nenávisť a hrubosť politickej scény či necitlivosť novozbohatlíkov, to všetko autor hlboko prežíva a reaguje ako inak – umením. Jeho umenie rozpráva nekonečné príbehy a maliar tak vyznáva svoju vieru tiež tvarom a farbou.

Húsenice na granáte či malé rastlinky obopnuté samopalom, bizarné zátišia, fragmenty rôznych súčastí fauny a flóry a ľudské končatiny, to je Triaškova Sezóna 18/19. Autor je altruista a jeho farebné kombinácie presviedčajú návštevníka Stredoslovenskej galérie, že všetko sa na dobré obráti, To si myslí aj kurátor výstavy Michal Stolárik. Výstava potrvá do 14. apríla 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Triaška #Stredoslovenská galéria