Skuteckého Trh v Banskej Bystrici dostal zreštaurovanú podobu

V deň výročia umelcovho úmrtia 13. marca 2019, sprístupnili vo Vile Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici zreštaurovaný najznámejší obraz Dominika Skuteckého Trh v Banskej Bystrici z roku 1889.

18.03.2019 11:57
Dominik Skutecký Foto:
Obraz Dominika Skuteckého Trh v Banskej Bystrici po zreštaurovaní dostal jasnú, žiarivú podobu tak ako ho v roku 1889 namaľoval majster Skutecký.
debata

Výpravná scéna obrazu zachytáva rušné trhovisko rozložené pod morovým stĺpom na banskobystrickom námestí. Mnohofigurálnej kompozícii dominuje ústredná ženská postava s akcentom jasnočerveného slnečníka.

Usporiadateľom slávnostného odhalenia obrazu Dominika Skuteckého je Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici s kurátorkou Katarínou Baraníkovou a reštaurátorom Miroslavom Slúkom. Obraz po zreštaurovaní dostal jasnú, žiarivú podobu tak ako ho v roku 1889 namaľoval majster Skutecký. Stal sa tak významným artefaktom zreštaurovaných diel Dominika Skuteckého, ale aj tých, ktoré na obnovu ešte len čakajú.

Podľa reálií sa Dominik Skutecký usadil v Banskej Bystrici koncom 19. storočia po dlhoročnom pôsobení vo Viedni a v Benátkach. Skuteckého vilu s cieľom vytvoriť jeho stálu expozíciu sa podarilo získať a zrekonštruovať v roku 1994.

„Prezentácia ikonického diela Skuteckého je úvodným podujatím v rámci postupného odhaľovania zreštaurovaných umelcových malieb z kolekcie Stredoslovenskej galérie, ktoré plánujeme predstavovať počas roka 2019. Zároveň sprístupňujeme stálu expozíciu po renovácii podláh, ktorá bola realizovaná vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja. Následne pripravujeme ďalšie rekonštrukčné práce a reinštaláciu stálej expozície umelca s využitím potenciálu maliarovej vily ako autentického prostredia jeho tvorby a rodinného života,“ pripomína Katarína Baraníková, kurátorka SSG.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Skutecký